boon-sportoldal

2008.05.20. 15:20

Speedway+...

<p>Baráti beszélgetések alkalmával gyakran szóba kerül, hogy ,,mi miskolci?" Úgy, mint az Avasi templom harangjátéka, a kilátó, a Deszkatemplom, a Tapolcai Barlangfürdő, Lillafüred, a Pisztrángos. <STRONG>Juhász-Léhi István jegyzete.</STRONG></p>

Persze a félig van tele a pohár, vagy félig üres alapon lehetne sorolni ,,mást" is, ha a kereskedelmi – szoftbulvár - médiumok híradásaira fókuszálunk. Ettől most vonatkoztassunk el és maradjunk az Operafesztivál (Bartók+) és a zöld békás Kocsonyafesztivál vonalon a kellemesebb gyanánt. Hölgyeim és Uraim! De tényleg. Higgyék el, hogy ez nem kortes beszéd. A városnak megvannak a maga eszközei arra, hogy kommunikálja azt, amit akar. A nagyközönség pedig elmondhatja a véleményét, ha mást gondol, meg egyébként is: négyévente lehet ikszelni.

Mondom tovább, tehát: mi miskolci? Mi az, hogy miskolci? DVTK. ,,Aki diósgyőri!" – az nem kicsit miskolci. Piros-fehérben és kőkeményen, mint a Slamós Edda Művek Miskolc. Nocsak. Azt sem tudtuk még akkor, a 80-as években, hogy mi az a marketing, de már Pataki Atiséknak is fontos volt a város nevének odabiggyesztése. Nekem a miskolci hoki is acélos, és kemény a Miskolc Rally is. A Miskolci Vasutas is a Kubikban. A vívók, az úszók, a kézisek és kosarasok.

És aztán szépen eljutottunk a második pohár sör után a fiúkkal oda, hogy salakmotor. Hogy a salakmotor az bizony nagyon miskolci, mert csak Keleten volt e hazában vaspapucsos legény. Amikor pedig a végvárak szépen lassan elestek, megszűntek, elhordták és ellopták őket, akkor is volt miskolci salakmotor. Majd amikor tényleg nem volt a Szinva parton sem semmi, csak a salakot hordta a szél, akkor... Ekkor arra jutottunk, hogy egy miskolcikum ,,odalett".

Speedway. Miskolcon. A kultúrára hajazva, hogy asszongya: Speedway+GP menők. Vagy: Speedway+svédek. A pluszban van a lényeg, mert a speedway miskolcikum!

- Juhász-Léhi István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!