boon-sportoldal

2007.12.23. 23:29

Sport 2007 - április

<p>Magyarország és a világ sportéletének történései áprilisban.</p>

Elbukott a horvát-magyar közös Eb-pályázat. Janics Natasa összeveszett edzőjével. Ezüstérmet szerzett a világbajnokságon a magyar jégkorong válogatott. Jól szerepeltek a magyarok a birkózó Eb-n. Hadfi Dániel cselgáncsban, Berki Krisztián pedig tornában ülhetett fel Európa trónjára. Április 11-én elhunyt a szabadtüdős búvárkodás korábbi csúcstartója. Sportesemények 2007. áprilisából.

ELBUKOTT A MAGYAR PÁLYÁZAT
Április 18-án döntöttek Cardiffban a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezéséről. A házigazda szerepére Magyarország Horvátországgalközösen pályázott, mellettük Ukrajna és Lengyelország, valamint Olaszország jutott még be az utolsó fordulóba. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága végül óriási meglepetésre az előzetesen leggyengébbnek tartott lengyel-ukrán közös pályázatnak ítélte oda a rendezési jogot. Magyarország és Horvátország az előzetes felmérések alapján jó eséllyel pályázott a rendezésre, végül viszont egyetlen szavazatot sem kapott a kandidálás. A lengyel-ukrán nyolc, míg az olasz pályázat négy szavazatot kapott. Magyarországon a felfokozott várakozás miatt óriási csalódás volt a végső döntés, a hazaérkező delegáció sajtótájékoztatóját tucatnyi tüntető zavarta meg a Ferihegyi repülőtéren, akik transzparensekkel és füttyszóval fogadták a hazaérkező magyar küldötteket. Magyarország egyébként korábban már kétszer is pályázott sikertelenül ! Eb-rendezésre. A 2004-es kontinenstornára Ausztriával közösen, míg a 2008-as Eb-re egyedül kandidált Magyarország.

JANICS ÉS FÁBIÁNNÉ VÁLÁSA
Április végén veszett össze Janics Natasa korábbi edzőjével, Fábiánné Rozsnyói Katalinnal. Az olimpiai, világ és Európa-bajnok kajakos és a kiváló mesteredző egy edzés után veszett össze egymással, majd Janics szó nélkül távozott a válogatott edzőtáborából. A kialakult belső viszály miatt Angyal Zoltán szövetségi kapitány felajánlotta lemondását, a szövetség elnöksége azonban nem fogadta el azt. Fábiánné később kétszer is felajánlotta a visszatérést Janicsnak, a fiatal versenyző azonban nem élt vele. A válás miatt veszélybe került az olimpiai aranyérmes Janics-Kovács kettős is, azonban végül meg tudtak egyezni egymással, így a címvédő páros együtt készülhet az olimpiai válogatóra.

EZÜSTÉRMES A MAGYAR JÉGKORONG VÁLOGATOTT
Ezüstérmet szerzett a magyar jégkorong válogatott a Szlovéniában megrendezett divízió 1-es világbajnokságon. Pat Cortina szövetségi kapitány együttese nagyszerű teljesítményt nyújtott a tornán, végül azonban nem sikerült megszerezni az első helyet és ezzel feljutni a legjobbak közé. A vb-t végül a házigazda szlovén válogatott nyerte.

ÖT ÉREM A BIRKÓZÓ EB-RŐL
Öt érmet szerzett a magyar birkózó válogatott a szófiai Európa-bajnokságon. Sastin Mariann ezüstérme mellett Barka Emese, Kiss Balázs, Ritter Árpád és Wöller Gergő is bronzéremmel térhetett haza Bulgáriából.

HADFI ARANYA A CSELGÁNCS EB-N
Aranyérmet szerzett a belgrádi cselgáncs Európa-bajnokságon Hadfi Dániel. A 25 éves versenyző a 100 kilogrammos kategóriában tudott diadalmaskodni. Hadfi a döntőben az orosz Ruszlan Gaszimovval küzdött meg az aranyéremért. Egy évvel korábban, Tamperében még Gaszimov nyert, most azonban Hadfinak sikerült visszavágnia.

BERKI KRISZTIÁN ARANYÉRMES LÓLENGÉSBEN
Aranyérmet szerzett Berki Krisztián lólengésben az Amszterdamban megrendezett Európa-bajnokságon. A fiatal magyar versenyző a 2005-ös debreceni Eb-arany után pályafutása során másodszor lett kontinensbajnok. Berki a selejtezőből első helyen jutott tovább, a döntőben pedig nem hibázott. Imponáló magabiztossággal, hibátlan gyakorlattal nyerte meg az aranyérmet.

ELHUNYT A BÚVÁRBAJNOK
Április 11-én életet vesztette Loic Leferme francia szabadtüdős búvárbajnok. A 36 éves Leferme a Földközi-tengeren, gyakorlás közben kapott szívrohamot. A kihívott mentők már nem tudták megmenteni. Leferme 2004-ben döntötte meg világrekordot a korlátlan szabadtüdős merülésben. Egyetlen levegővétellel akkor 171 méter mélyre ment le, úgy, hogy semmilyen felszerelés nem volt nála. A kategória jelenlegi csúcstartója az osztrák Herbert Nitsch 214 méterrel.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!