boon-sportoldal

2007.11.09. 23:42

Eltiltást is kaphat Kovács Ági

<p>Maximálisan két évre tilthatják el a vizsgálat megtagadásáért Kovács Ágnes olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszónőt - ezt Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke mondta az MTV reggeli műsorában.</p>

A műsor vendége volt maga a sportoló is, akit elmondása szerint félrevezettek az ellenőrök. Kovács Ági elmondta: teljesen nyugodt szívvel jött el a vizsgálatról. Előtte azonban még aláírattak vele néhány formanyomtatványt, az egyik fejlécén a doppingvizsgálat megtagadása állt. Kérdésére az ellenőrök csak annyit mondtak, hogy ez nem arról szól, és nem lesz semmilyen következménye, majd néhány nap múlva visszatérnek egy újabb vizsgálatra.

Ennek ellenére csütörtökön a Magyar Antidopping Csoport (MACS) közleményében azt írta, hogy megtagadta a vizsgálatot, ezért feljelentették a szövetségnél. Október 30-án reggel bejelentés nélkül keresték fel Kovács Ágit a Kőér utcai uszodában. A sportolónak azonban a Hilton Hotelben kellett megjelennie, ahol Roger Moore-ral volt találkozója. Az angol színész ugyanis őt kérte fel az UNICEF nagykövetének. Ági akkor nem tudott elég mintát produkálni, ezért arra kérte az ellenőröket kísérjék el a hotelbe, ahol a találkozó után újra mintát vehetnek.

Az ellenőrök akkor elengedték és azt jelezték, majd néhány nap múlva visszatérnek a vizsgálatra. Kilenc napig azonban senki sem jelentkezett, míg csütörtökön megjelent egy olyan közlemény, miszerint Ági megtagadta a mintavételt és 18 órára jelenjen meg egy kijelölt laborban vizsgálatra. A sportoló ennek eleget is tett. A MACS emellett fegyelmi eljárást kezdeményezett, amit az úszó szövetség megindított. A mintát levették, eredményét azonban még nem tudni.

Csütörtökön pótolták Kovács Ági elmaradt doppingvizsgálatát

Pótolták Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó elmaradt doppingvizsgálatát csütörtökön. Az eredményt egyelőre nem lehet tudni - mondta el a Független Hírügynökségnek Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke. A sportolót még október végén ellenőrizték volna, az úszó azonban nem tudott elég mintát produkálni.

Október 30-án, nem sokkal 8 óra előtt bejelentés nélkül keresték fel Kovács Ágit. Ági akkor nem tudott elég mintát produkálni, 75 mililiter helyett csak 25-öt adott, ezért arra kérte az ellenőröket kísérjék el a hotelbe, ahol a találkozó után újra mintát vehetnek. Hasonlóra egyébként volt már példa Magyarországon is.

"Az ellenőrök felhívták főnöküket, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) elnökét, Tiszeker Ágnest. A telefon után - aminek Túri György, Ági edzője is tanúja volt - közölték: nem szükséges Ágival menniük, aláírattak egy nyilatkozatot a sikertelen mintavételi eljárásról, majd annyit mondtak, nincs semmi baj, később jelentkeznek" - mondta a Független Hírügynökségnek Gyárfás Tamás.

"A minta eredményét egyenlőre nem lehet tudni, én azonban biztos vagyok benne, hogy negatív lesz" - közölte Gyárfás. "Mint a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, én is messzemenően támogatom a doppingellenes harcot, azonban ezek a sportolók nem bűnözők, akikre csak úgy le kell csapni. Az ellenőröknek is partnerként kellene viselkedni a vizsgálatokon" - tette hozzá Gyárfás Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!