Most az U20-hoz hívták, és a legtöbbet akarja kihozni

Miskolc - Két diósgyőri, Horváth Bernadett és Bach Boglárka is az U20-as nőikosárlabda-válogatottal készül.

Miskolc - Két diósgyőri, Horváth Bernadett és Bach Boglárka is az U20-as nőikosárlabda-válogatottal készül.

A magyar női U20-as válogatott a múlt héten hétfőn kezdte meg Székesfehérvárott a felkészülést az idei nagy feladatra a július 9–17. között a montenegrói Podgoricában megrendezésre kerülő B divíziós Európa-bajnokságra.

Néhány napon belül

A csapat szakmai munkáját irányító Imreh Ajtony szövetségi edző bő keretében összesen 22 játékos kapott helyet, és közöttük van az Aluinvent-DVTK két játékosa, Horváth Bernadett és Bach Boglárka is. Néhány napon belül várható majd a keret szűkítése, azok után, hogy a fiatalok közül mindenki munkába áll, ugyanis pár játékos az érettségije miatt nem tudott jelen lenni a starton. Akik viszont ott voltak az elejétől, a múlt héten két felkészülési meccsen is pályára léphettek, Németország U20-as válogatottja ellen. Mindkét összecsapás magyar sikerrel zárult (először 87-81-re, majd 67-63-ra nyertek a mieink Székesfehérvárott), és mindkét alkalommal a csapat egyik húzóembere volt az irányító, Horváth Bernadett. A Diósgyőr játékosa a felnőttválogatott korábbi keretének is tagja volt, így adódott a kérdés: azért nem került-e be az évad utáni négyhetes összetartáson részt vett felnőttek közé, mert nekik nyáron nem lesz feladatuk, szemben az U20-asokkal, akiknek az Eb-n kellene jó eredményt elérni, vagy valamilyen más háttere van a döntésnek?

– Erre nem tudok pontos választ adni – mondta Horváth Bernadett. – Örömmel mentem a felnőttekhez is korábban, és most, hogy az U20-as együtteshez kaptam meghívót, ide is boldogan érkeztem, örülök, hogy számolnak velem. Mivel a korosztályos csapat edzője a felnőttválogatott stábjának is a tagja, feltételezem, hogy ebben a kérdésben a szövetségi kapitánnyal egyeztettek. De nekem nem ezzel kell foglalkozzak, hanem azzal, hogy ahol számítanak rám, ott a legtöbbet nyújtsam.

Arra a felvetésünkre, hogy az U20-as válogatott első két felkészülési meccsén ennek volt látszata, Horváth Bernadett így felelt:

– Az első találkozó jobban sikerült, nemcsak nekem, hanem az egész csapatnak. Furcsa, de a második mérkőzés volt amolyan tipikus első meccs, lehet, hogy az egy nappal azelőtti összecsapás túl sokat vett ki belőlünk, és emiatt fáradtabban játszottunk, lassabban mozogtunk, nem volt olyan, aki igazán jól játszott volna. Persze voltak időszakok, amikor magas szintű volt a csapatjáték, ennek köszönhettük az újabb győzelmet.

Évek óta együtt

Arra a kérdésre, hogy milyen a közösség, és hogy milyen célt tűztek ki eléjük, a diósgyőri játékos ezt válaszolta:

– A cél az, hogy a feljutást harcoljuk ki, vagyis az első három hely egyikén végezzünk. A csapatról pedig annyit, hogy a korosztályos válogatottakban évek óta együtt játszunk, úgyhogy ismerjük egymást. A közösség pedig nagyon jó, és a szakmai stáb is sokat dolgozik azon, hogy ez így legyen. Szóval pozitív a közeg, annak ellenére, hogy van harc az utazó kerettagság kiharcolása érdekében, ugyanis mindenki szorgalmasan dolgozik, hogy kiérdemelje a szakvezetés bizalmát.

- ÉM-BCS -


Az Eb-ről

A magyar U20-as válogatott 13 együttes társaságában harcol a B csoportos Eb-n, Podgoricában. A csoportmeccsek során a mienk a csehek és ukránok ellen játszanak, és amennyiben egyiküket megelőzik, akkor a nyolcaddöntőben, az onnantól egyenes kieséses szakaszban folytathatják a szereplésüket a cél felé, az első három hely egyikének megszerzéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!