Európa Kupa: Ismét nyert a veretlen DVTK, ezúttal Csehországban

Miskolc, Nymburk - A diósgyőri női kosárlabdacsapat Cseh­országban is folytatta menetelését az Európa Kupában.

Miskolc, Nymburk - A diósgyőri női kosárlabdacsapat Cseh­országban is folytatta menetelését az Európa Kupában.

A női kosárlabda Európa Kupa 4+4 közé jutásért zajló négy párharca közül az egyikben az Aluinvent-DVTK is érdekelt volt tegnap, az oda-visszavágós párharc első mérkőzésén a cseh DSK Basketball Nymburk vendége volt.



Két fiatal is

A diósgyőri piros-fehérek 11 fős csapatlistáján két olyan fiatal is szerepelt Bach és Kalocsai személyében, akik jobbára a klub NB I/B-s csapatában jutnak szóhoz. Ők az összecsapás előtt nemzetközi szereplésre nemigen számíthattak, de a Csehbe buszozásuknak megvolt az oka, elsősorban az, hogy 10 játékra kész sportolónak jelen kell lennie egy mérkőzésen, és nélkülük csak 9-en lettek volna a diósgyőriek. Ugyanis a hét elején az amerikai Tayler Hill távozott a csapattól, és a Nymburkba utazás reggelén, vagyis szerdán az is kiderült, hogy a fiatal irányító Horváth B. nem tarthat a csapattal, mert influenzás tünetei voltak, és nem kockáztatták meg, hogy esetlegesen továbbadja a bacilusokat, hogy megfertőzze a csapattársait.

Fél órával a kezdés előtt nem sokkal kevesebb diósgyőri szurkoló várta a meccs kezdetét a lelátón, mint hazai, már ekkor egy tucatnyi magyar drukker szemlélte a bemelegítést a hazai kispad mögül, felett. A számuk a kezdésre ennek a duplájára gyarapodott, igaz, a hazai piros-fehérek létszáma jobban duzzadt, de a csapatok bemutatására nagyjából a 100 főt érte el.



A meccsen

A mérkőzést a hazai együttes nem a várható kezdőötösével kezdte, a négy légiós közül az ukrán Khomenchuknak csak a kispadon jutott hely, így viszont a cseh válogatott irányító, Bortelova mellett Sipova is a csapatba került. A pontgyártás az amerikai Taylor góljával indult, majd Horti centertalálata után a másik amerikai, Kuster is eredményes volt, középtávolról. Aztán Ra­sheed következett, két jó büntetőjét követően leindulásból talált be, és ezzel a meccs folyamán először vezetett a DVTK (4-6). Az 5. percben, 10-8-as állásnál Likhtarovich szerezte a meccs első tripláját, majd nem sokkal később ugyanő Brewernek adott asszisztot (12-13). A vendégek szakvezetője határozta el magát először cserére, de a centerposzton történt változtatására, amit Jovanovic beküldése jelentett, hasonló húzással, azonnal reagált Kurucz edző, aki Khomenchukot küldte be. 15-15-nél a hazaiak is megszerezték az első triplájukat Taylor révén, de az első játékrész végére felzárkózott a védőlepattanókat remekül szedő DVTK (19-19).

Khomenchuk középtávolijával indult a második negyed, amire Czank válaszolt egy ugyanilyennel, majd jött Szécsi egy duplával és két büntetővel (21-25). A 14. percben hazai időkérés miatt szakadt meg a játék, ami után Szécsi ismét bevert két büntit. Ekkor a DVTK volt magasabb szerkezetben a pályán, és ezt a felállást csak faultokkal tudta „kezelni” a Nymburk. A játékrész negyedik percében az ötödik személyi hibát is begyűjtötték a csehek, a DVTK pedig futószalagon dobhatta a büntetőket, Horti egykéje után Brewernek is egyet sikerült célba érkeztetni (21-29). A jól védekező vendégek a támadásokban is sokkal határozottabbak voltak ekkor, egészen a 17. percig, amikor egy elfutás után Szécsi ziccerpasszát Horti gyűrte be (21-31). Viszont a negyed hajrája a Nymburknak sikerült jobban, azzal együtt is, hogy addigi legeredményesebbjük, a 11 pontos Taylor megsérült, és cserét kért. A 19. percben Kuster nyolc minután át tartó hazai kosárcsendet tört meg, és a játékrész végére 4 pontra zárkózott fel a cseh csapat, mert az addig jól dobó DVTK más dimenzióba került (27-31).



Térfélcsere után

Siksniute gólja után Brewer hagyott ki két büntetőt, majd jött Kuster egyenlítő találata (31-31). A folytatásban Horti triplakísérlete közben történt faultja után három büntetőt értékesített, majd Likhtarovich dobott 20 másodpercen belül 5 pontot, amire hazai időkérés volt a válasz (33-39). A visszatérés után Kuster is ekkorát „szólt”, majd Siks­niute jött, ami után Brewer hagyott ki két büntetőt (38-39). A folytatásban Bortelova és Sipova dobott triplákat, így a 26. percben vendég időkérés tűződött műsorra (44-39). Ezt követően kezdte meg a felzárkózást a Diósgyőr (46-45), de ennél közelebb nem tudtak kerülni, mert a Nymburk nagyobb lendülettel és eredményesebben játszott (53-47), azzal együtt is, hogy a negyed utolsó másodperceit eltékozolta (53-50).



Zsinórban hét pont

A záró játékrész elején Khomenchuk centergóljára, Ra­sheed válaszolt egy hármassal, majd a felpörgött DVTK Horti találatával egyenlített a 34. percben (57-57). A kifejezetten élvezetes, óriási centerháborúval színesített meccsen a játékrész közepén Brewer faultos kombinációjával volt ismét az előny a DVTK-nál, majd amikor Szécsi is hintett egy duplát, hazai időkérés következett (57-62). 261 másodperc volt hátra ekkor, és rengeteg izgalom, valamint Brewer feltámadása. A vendégek addig pontszegény centere zsinórban hét pontot szerzett (62-69), és ez elég volt ahhoz, hogy a DVTK megőrizze Európa Kupa-veretlenségét, sorozatban a kilencedik győzelmét aratva, 5 pontos előnyt szerezve a jövő hét csütörtöki, miskolci visszavágóra.


Jegyzőkönyv:

DSK Basketball Nymburk – Aluinvent-DVTK

64-69 (19-19, 8-12, 26-19, 11-19)

Nymburk, 150 néző. V.: Liszka (lengyel), Smiljanic (szerb), Krejic (szlovén).

DSK Basketball Nymburk: Bortelova (5/3), TAYLOR (23/12), KUSTER (13/3), Sipova (4/3), Siksniute (13). Csere: Khomenchuk (4), Hamplova (2), Hunkova (-), Bartakova (-). Vezetőedző: Daniel Kurucz.

Aluinvent-DVTK: Czank (6), LIKHTAROVICH (10/6), Rasheed (9/3), BREWER (13), HORTI (12). Csere: Jovanovic (6), SZÉCSI (13). Vezetőedző: Miguel del Jesús López Alonso.

Kipontozódott: Sipova a 36., Khomenchuk a 39. percben.

Daniel Kurucz: – Gratulálok a Diósgyőrnek a győzelemhez, jó meccset játszott a két csapat. Ötpontos vereség nem tragédia, hiszen volt már rá példa, hogy idegenben 6 ponttal győztünk, mint legutóbb Törökországban. A mérkőzés végeredményét az befolyásolta leginkább, hogy bár tudtuk, hogy a Diósgyőr a legjobb labdaszerző csapat a mezőnyben, nem figyeltünk a passzokra, illetve, Sipova kipontozódása után Horti és Brewer is jóval könnyebben tudott helyzetbe kerülni és gólt szerezni. A játékosainknak meg kell tanulni azt az energikus harcos játékot, amit ma az ellenfelünk minden egyes pályára lépő játékosa bemutatott.

Miguel del Jesús López Alonso: – Ez egy rendkívül nehéz mérkőzés volt, tudtuk, hogy az ellenfelünk az egész Európa Kupa-mezőnyben a legtöbb lepattanót szerezte, jó szerkezetűek, kívül és belül jó egyensúlyban vannak. Ma voltak figyelemkihagyások, gondolok itt a büntetődobásokra, amelyeket ki kell javítanunk a következő mérkőzésre. Örülünk, hogy nyertünk, de ez csak az első félideje volt a párharcnak, a továbbjutás a miskolci visszavágón dől el, amelyen nagyon kell figyelnünk.


További EK-eredmények:

  • Besiktas JK (török) – Reyer Venezia (olasz) 75-67 (20-21, 19-17, 16-13, 20-16)
  • Nantes Reze (francia) – Sparta&k M.R. Vidnoje (orosz) 60-57 (25-16, 10-11, 11-16, 14-14)
  • UF Angers Basket 49 (francia) – Basket Landes (francia) 37-55 (5-14, 13-16, 11-7, 8-18)

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!