Tornanádaska

2020.04.21. 12:09

Maradj otthon, műveld a kerted, tedd szebbé a környezetedet!

Akik csatlakoznak az általam megszervezett csoporthoz, azon személyek részére felajánlom egyhavi tiszteletdíjamat, de félő, hogy nem arat átütő sikert, pedig jelen helyzetben újra kellene gondolnunk a földműveléshez, illetve állattartáshoz való hozzáállásunkat – jelentette ki Beri Tamás, Tornanádaska polgármestere.

– A jelen gazdasági helyzet azokat a személyeket sújtotta leginkább, akik elveszítették a munkahelyüket, vállalkozásukat és a megszokott egzisztenciájukat. Mégis azoknak az embereknek a hangja hallatszik a legjobban, akik eddig is állami támogatásból éltek. A településünkön azt tapasztalom immár 10 éve, hogy vannak olyan személyek, akiket nem tudunk beilleszteni a kisközösségünkbe – hangsúlyozta Beri Tamás. – Rendezetlen körülmények között élnek, már esztendőkkel ezelőtt kikapcsolták a villanyukat, kikötötték a vizüket. Ezzel veszélyeztetve gyermeküket, mégis ezek a lakosok azok, akik a koronavírusra hivatkozva kérnek segítséget, mutogatják szegénységüket és őket védik a jogvédők.

Beri Tamás, Tornanádaska polgármestere

Az egyszeri adomány nem megoldás

– A magyar kormány a faluk segítségére a segélyszervezeteken keresztül próbál segítséget nyújtani, de nem tartom helyesnek, hogy egyszeri adománnyal segítik a rászorultakat. Mi van az év többi napjával?! Hasznosabbnak gondolom, hogy jelen helyzetben otthon tartja a vírus a népet, így lenne idejük a földművelésre, állattartásra és az egyébként rossz állapotban lévő ingatlanuk felújítására – érvelt Beri Tamás, Tornanádaska polgármestere. – Ennek a megvalósítására kellene biztosítani a megfelelő anyagokat, illetve haszonállatokat.

„Többször is elmondtam, hogy ezeknek az embereknek nem halat kell adni, hanem hálót, hogy halat tudjanak fogni.”

Magyarországon a gazdaság és az építőipar teljesítése az elmúlt években növekedett, így ebből adódóan munkaerőhiány alakult ki, amit a közfoglalkoztatottakból, illetve a beiskoláztatott szakmunkásokból szerettek volna pótolni.

A legfontosabb az együtt eltöltött idő

– A vészhelyzetre való tekintettel újra kellene ezt gondolnunk, mivel sok ember veszítette el a munkahelyét. Ebből kifolyólag nem jogosultak az állam által nyújtott támogatásokra (csok, falusi csok, babaváró hitel). Az építőipart nagy részben ez lendítette fel, erre kellene egy újabb koncepciót kidolgozni. A szegénység karantént jelentett a cigányság számára, így a többségi társadalomnak most volt lehetősége megérteni, hogy a cigányság miért volt családcentrikusabb, hiszen a legtöbb, amit egymásnak adhatunk az nem a pénz, hanem az együtt töltött idő.

ÉM

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!