BOON - PR cikk

2014.05.05. 11:25

Több száz millióval gazdagodtak

Körömben csaknem ezerötszázan élnek és bizakodással tekintenek a jövőbe.

Körömben csaknem ezerötszázan élnek és bizakodással tekintenek a jövőbe.Tóth Tibor polgármester mosolygósan fogadott minket hivatalában.

– Kérem, fáradjanak beljebb, szebb helyen biztosan voltak már, de nagyobb szeretettel aligha fogadja önöket bárki is – jegyezte meg a faluvezető, majd hozzátette: – Jómagam 1990 és 2002 között tizenkét évig irányítottam a települést, majd nyolc esztendőt kihagytam és amikor ismét felkértek, igent mondtam, így 2010-től újra polgármester vagyok és ősszel is megmérettetem magam. Vállalom, hogy a Fidesz-KDNP színeiben indulok majd. Jelenleg egyébként ,,csak" tiszteletdíjasként dolgozom, a nekem járó pénzt a község fejlesztésére fordítom. Reggeltől délig Körömben munkálkodom, déltől Girincsen intézeti nevelőtanárként ügyködöm. Elfoglaltságaimat össze tudom egyeztetni és éppen azért indulok újra, mert Köröm soha nem látott fejlődésnek indult, a folyamatot pedig tovább szeretném irányítani.

Beszélő számok

A polgármester ezután jó diák módjára felkészült az ,,érettségire" és fejből sorolta:

– Beszéljenek a számok, Köröm 2010 és 2014 között 618 millió forint pályázati és támogatási pénzt nyert. Tételesen: komplex települési program a szolgáltatások javítása 149,5 millió. Óvoda bővítése 111 millió. Közfoglalkoztatás 623 személy bevonásával 104 millió. Egészségügyi alapellátás fejlesztési (orvosi rendelő) 59 millió. Béke és Kossuth utak felújítása, csapadékvíz-elvezetés 58 millió. A településtől átvállalt adósság 57 millió. Önkormányzati működési támogatás 56 millió. Járdaépítés (Rákóczi és Széchenyi út) 20 millió. Szociális tűzifa 3 millió. Gyermekétkeztetés kiegészítése 1,2 millió. Védekezés 252 ezer.

A kitörési pontok

Tóth Tibortól ezután azt kérdeztük, hogy hányan járnak dolgozni a környező városokba, de válasza hallatán – ,,kevesen" – csalódnunk kellett. Szóba hoztuk a kitörési pontokat is: mivel emelkedhet ki a térségből Köröm? A Sajó-völgy egyetlen kitörési pontja a melegvíz-hasznosítás, ezt a bőcsi önkormányzattal együtt szeretnék megvalósítani. A 96 fokos, a gyógyításra alkalmas arzént tartalmazó termálvíz hasznosítására nem kevesebb, mint öt pályázatot nyújtottak be. Profitálni akarnak a lápvilágból, az angolna tenyésztelepből és gyógyszálló felépítésén is törik a fejüket. A helyi temetőben folyamatosan takarítanak, sövényből kerítést képeznek és sétányt alakítanak ki, a ravatalozó előtt pedig előtetőt építenek. A 150 millió forintos projekt keretében csaknem nyolcvanan tesznek elméleti és gyakorlati vizsgát, jutnak jól hasznosítható szakmai végzettséghez.

– Köröm történelmi hely – állapította meg Tóth Tibor. – Annak idején az ónodi országgyűlés Sajókörömben ült össze, az emlékparkot rendhagyó történelemóra keretében fiataloknak és időseknek egyaránt látniuk kell. A hagyományokat ápoljuk, a mezőn lévő színpadon például rockoperával rendre megünnepeljük a hajdani eseményt. Persze tudom, hogy a több száz évvel ezelőtti órákból, napokból ma nem lehet megélni, ezért nem ülünk ölbe tett kézzel. Ha szabad így fogalmaznom, akciótervet dolgoztunk ki, ez tartalmazza a már kicsi, elavult, sőt az általunk már régen kinőtt és ócskának is nevezhető polgármesteri hivatal teljes felújítását, az utak rendbetételét, aztán közösségi házat akarunk építeni, végül, de nem utolsó sorban a labdarúgást akarjuk visszaállítani a községben.

A tények

Köröm Miskolc, Bőcs, Nyékládháza és Tiszaújváros felől is gyorsan megközelíthető. A Dél-borsodi település szomszédja déli, északi és nyugati irányból Girincs, Muhi, Ónod és Sajóhídvég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!