Helyi közélet

2015.10.28. 10:43

Egy régi terv immár jó úton Boldván

Boldva - Megkezdődött a boldvai műemlék református templom tetőszerkezetének felújítása.

Boldva - Megkezdődött a boldvai műemlék református templom tetőszerkezetének felújítása.

Amikor Boldván jártunk, a napi aktualitások és célok között Csabai Gyula polgármester mindig megemlítette, hogy nagyon fontos lenne a műemlék református templomuk felújítása.

Tetőhéjazat-csere

– Végre jó hírekről számolhatok be, hiszen a helyi református egyházközösség Prókai Árpád tiszteletes vezetésével – az egyházmegye hozzájárulásával és az önkormányzat támogatásával – pályázatot nyújtott be a felújításra, ami pozitív elbírálást kapott.

Az elnyert 38,5 millió forintból a tetőhéjazat cseréje valósul meg: a többféle engedély beszerzése után eldőlt, hogy a fazsindelyt műemlék pala váltja.

A település vezetője hozzátette, a tető után a templom külsejét is szeretnék „rendbe tenni”, ehhez ismét megpróbálnak pályázati forráshoz jutni: „Amellett, hogy a templom művelődéstörténeti szempontból is jelentős, a turisztikai vonzata miatt is fontos lenne, hogy tovább tudjuk folytatni a felújítását” – tette hozzá Csabai Gyula.

A „História völgy” projekt első állomásaként megépült Barátok Háza mellett viszont már befejeződött a munka.

– A közmunkaprogram keretében a monostor romjai mögött egy bemutatósétányt építettünk, ahol 27-féle gyógynövénnyel – melyet a bencés apátok is használtak annak idején – fogjuk majd megismertetni a látogatókat – mondta a polgármester. –

Ugyancsak a közmunka keretében tovább zajlott a községünk járdáinak felújítása a Dózsa György úton a belterületi és közutas program keretében, ehhez a térköveket is magunk gyártjuk.

Az önkormányzatunk tulajdonában lévő tanyán a nyáron már üzemeltek az általunk épített szárítók is, melyekben a megtermelt gyógynövények egy részét már helyben szárítani tudtuk.

Idén tököt is ültettünk, melynek a betakarításhoz tökkombájnt vásároltunk, szerencsére a termésre egyik növény esetében sem lehet panaszunk.

Jövőre ehhez kapcsolódóan egy présgépet szeretnénk beszerezni, illetve egy csomagolót létrehozni, melyekkel már készterméket tudnánk előállítani.


A református templom, egykori bencés monostor

A XII. századi román, illetve XIV. századi gótikus részleteket tartalmazó boldvai templomot többször is átépítették. Művelődéstörténeti jelentősége, hogy monostorában írták a Halotti beszédet.

A boldvai bencés monostorban 1200 körül írták első összefüggő nyelvemlékünket, a Halotti beszédet és könyörgést, melyet a Pray-kódexben találtak meg. Kezdő sorai így hangzottak: „Látjátuk feleim, szümtükhel, mik vogymuk. Isá pur és chomuu vogymuk”.

Az egykori bencés apátsági templom 1175–1180 között épült, román stílusban. Az 1983-ban befejeződött régészeti feltárás és restaurálás óta az északi oldalán a monostor épületmaradványai, déli oldalán pedig egy 12 méter átmérőjű körkápolna alapfalai láthatók. A templom a XVI. század vége óta a reformátusoké.

Ma egyik legjelentősebb műemlékünk, mely a XIV. században gótikus részletekkel lett kiegészítve. Belsejében népies stílusú, fakoronás falazott szószék látható, amely a XIX. században készült. Itt látható a Boldván élt és meghalt Szathmáry Király Ádám, II. Rákóczi Ferenc nemes apródja emléktáblája is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában