BOON lakóhelyem

2017.08.08. 20:14

A Student Police tagjait egy kis eső sem rettenti el a szolgálatteljesítéstől

Miskolc - Az idegen nyelvet beszélő diákok nyáron a miskolci rendészek segítségével teljesítenek szolgálatot.

Miskolc - Az idegen nyelvet beszélő diákok nyáron a miskolci rendészek segítségével teljesítenek szolgálatot.

A Miskolci Német Nemzetiségi Önkormányzat az elmúlt években és idén is a Miskolci Önkormányzati Rendészettel együttműködve szervezte meg a programot. Alapvető feladatuk a hazánkba érkező külföldiek tájékoztatása és szükség szerinti felvilágosítása, illetve eligazítása. A középiskolások első csoportja – miután részt vett egy általános, majd egy idegenforgalmi, végül egy rendészeti előadáson – már július elején megkezdte a szolgálatot.

Tapolcán a parkolásnál segítettünk a legtöbbször." Pető Bence

A kezdetek

A diákokkal a nemzetiségi önkormányzat által biztosított egyenruhában és a rendészet munkatársainak kíséretében elsősorban Miskolctapolcán, a belvárosban, a Diósgyőri vár környékén, valamint Lillafüreden találkozhatunk. Tegnap mi is az utóbbi helyszínen látogattuk meg őket a szemerkélő esőben.

Az első években, értelemszerűen, a német nyelvet beszélő középiskolásokat vontuk be a programba, azonban néhány éve már nyitottunk, és szeretettel fogadjuk az egyéb idegen nyelvet beszélő diákokat is. A német mellett egyre általánosabb az angol és a spanyol nyelv ismerete a fiatalok körében. Mióta a középiskolásoknak, az érettségit megelőző négy év alatt kötelező az ötven óra közösségi munka teljesítése, a programunk iránt még nagyobb az érdeklődés – tudtuk meg dr. Lange Lászlótól, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől.

A rendész kolléga elégedett

Imre Gábor negyedik éve dolgozik a rendészetnél. Megtetszett neki, hogy a közbiztonságon belül kimondottan a városért dolgozhat, így a sikeres felvételi vizsga után segédfelügyelőként kezdte, majd egy évvel később kiválóan vizsgázott és felügyelő lett. Jelenleg a XX. számú választókörzet körzeti rendésze, így Diósgyőr, Ómassa, Lillafüred, Majláth és Alsó- illetve Felsőhámor területe tartozik hozzá. Leggyakoribb problémaként a gazos és elhanyagolt ingatlanokat, a közterületen történő italfogyasztást és a csendháborítást említi.

– Ebben az évben egy hónapja vannak velem Student Police-os diákok. Mindig mások jönnek, rotációban vannak, hogy minden területen lehessenek és több felügyelővel is találkozhassanak, hiszen minden felügyelő másképp intézkedik, illetve minden területnek más a sajátossága. Meg vagyok velük elégedve, olyannyira, hogy néhányukat szívesen látnám viszont később a rendészet kötelékében. Lillafüreden abszolút jól jön a nyelvtudásuk, mert én inkább a szláv nyelvek területén mozgok otthonosan. Nagy segítséget jelentenek, hogy angolul és németül segítenek a KRESZ betartatásában. Kiválóan elmagyarázzák a külföldi turistáknak, hogy hol nem lehet, illetve hol tudnak parkolni, továbbá azt is, hogy merre találják a különböző nevezetességeket.

Pető Bence középszinten beszél angolul és németül, utóbbiból már a középfokú nyelvvizsgát is megszerezte.

Elégedett vagyok velük, és szívesen látnám őket rendészként." Imre Gábor

A németes

Jövőre érettségizik a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban és orvosi egyetemre készül. – A suliban hirdették ezt a lehetőséget, de én sajnos lekéstem a jelentkezési határidőt. Gyorsan felvettem a kapcsolatot a rendészetnél Ábrahámné Tiszavári Judittal, és az ő segítőkész hozzáállásának köszönhetem, hogy csatlakozhattam a Student Police munkájához. Diósgyőrben és Tapolcán már voltam. Ott a parkolásnál segítettünk a legtöbbször, de a strand bejáratánál is sokszor segítettem a jegyvásárlásnál és egyéb információkkal.

Az angolos

Csege Martin angolból már felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik, de németül se lehet eladni. Jövőre érettségizik a Berzeviczy Gergely Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziumban és tervező grafikusként szeretne továbbtanulni. – Először vagyok Lillafüreden, eddig Diósgyőrben és Tapolcán voltam. Mindhárom helyszín érdekes, de talán Tapolca a legmozgalmasabb, ott tudunk mi is a legtöbbet segíteni. Sokkal lazább a Student Police-os munka, mint azt gondoltam, azt hittem, szigorúbbak lesznek velünk a rendészek, de szerencsére könnyen megtaláltuk a közös hangot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!