BOON lakóhelyem

2016.01.21. 15:48

Gercsák Szabina: Havannában fél lépés Rió felé?

Miskolc - Csütörtök reggel repült Kubába Gercsák Szabina, a Hell Miskolci Judo Club kiválósága.

Miskolc - Csütörtök reggel repült Kubába Gercsák Szabina, a Hell Miskolci Judo Club kiválósága.

A Havannában sorra kerülő, háromszoros szorzójú olimpiai kvalifikációs viadalon szombaton lép tatamira az ifjúsági olimpiai bajnoki címmel is rendelkező kiválóság.

Jól „fizet”

– Az esemény a kubaiak kérésére került Közép-Amerikába – mondta Flórusz János, a Hell Miskolc JC elnök-vezetőedzője. – A nemzetközi szövetség elvárása az, hogy ne csupán Európa és Ázsia adjon otthont ilyen nagyszabású viadaloknak, hanem az amerikai kontinens is. Persze azért nem ilyen egyszerű az eset, vagyis nem elég csupán jelentkezni, szigorú feltételeknek kell megfelelni. A kubaiak kérelmezték és eleget tettek mindennek – ennek jegyében tartunk mi is hozzájuk.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent a háromszoros szorzó, a szakember így felelt:

– Ez a verseny erősségének fokmérője. Vagyis azt, hogy egy Grand Prixtől azok távol maradnak, akik nem odavalók. Havannában várhatóan huszonhárman, huszonöten szerepelnek majd, valamennyien számottevő sportolók. Itt jegyzem meg, hogy Rio de Janeiróban súlycsoportonként tizennégyen lehetnek ott, ennek jegyében zajlik a tülekedés.

Érmek, számok

Mit jelentenek a vezetőedző szavai a számok nyelvén? Egy „sima” olimpiai pontszerző verseny megnyeréséért 100 pont jár, s mivel az idő fogy, ezekre – kis túlzással – nem érdemes nevezni. Szemben a többszörös szorzójú tornákkal, amelyek nyertese 300 pontot gyűjt.

– Ahhoz, hogy tanítványom kijusson Brazíliába, számításaim szerint 7–800 egységet kell „kaszálnia”. Ha például Szabina most harmadik lenne – ebbe egy vereség is belefér –, akkor 120 pontot írnának a neve mellé, de még az ötödik fokozatért is 60-at kapna. Így Kubában mindenképpen arra kell törekednie, hogy a reményeink szerinti jó sorsolás után a lehető legtovább meneteljen. A képlet egyszerű: olimpikon akkor lehet, ha három ilyen nagyszabású viadalon teszi le a névjegyét. Tanítványom kiváló erőben van, technikailag mindent tud, rendkívül motivált és elszánt, és azzal is tisztában van, hogy Miskolcról rajta kívül csupán egy-két sportolónak lehet több vagy kevesebb esélye az utazásra. Szabina bízik önmagában, én pedig mestereként bízom benne és minden lehetséges eszközzel támogatom. Óriási erőfelmérő előtt állunk és szombaton este már tisztábban fogunk látni, bár az út vége még nagyon messze van…

ÉM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!