Jegyzet

2020.08.19. 17:02

Nemzeti kenyér

Viszonylag fiatal – az idén tízéves – a nemes gondolat, hogy egy program keretében Magyarország összes megyéjéből, valamint a Kárpát-medence magyar lakta területeiről összegyűjtik a gazdálkodók által felajánlott búzát, majd az ünnepélyes összeöntés és őrlés után készítik el augusztus 20-án a nemzet kenyerét Pécsett.

Pap Gyula

Fotó: Pap Gyula

Az idea sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az első év tíz tonnája után tavaly már mintegy nyolcszáz tonna adomány érkezett a gyűjtőpontokra. Saját ünnepkörei alakultak ki a programnak, a támogatók sokasága mellett egyre többeknek és egyre hosszabb ideig jut a nemzeti kenyérből az asztalára.

Az évről évre fejlődő kollaboráció során tavaly az alapítvány legfőbb célkitűzése volt, hogy a Kárpát-medencei magyarok mellett a nyugati, tengerentúli szórvány magyarságot is bevonja az adományozásba.

Az előrejelzések szerint a magyarok kenyere eszme sikeressége a sok szempontból balsors kísérte 2020-as esztendőben is töretlenül folytatódik, nem hiába szól majd sok helyen, rászorulók szájából az ima: mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma.

Pap Gyula

(A borítóképen: Pap Gyula, a jegyzet szerzője)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!