jegyzet

2020.03.07. 11:00

Jog vagy igazság

Felnőtt fejjel, bírósági tárgyaláson többször is megfordulva – nem gyanúsítottként, vagy tanúként, hanem tudósító újságíróként – jöttem rá, hogy a jog és a vélt igazság nem mindig járnak egy talajon.

Szaniszló Bálint

Ekkor értettem meg, hogy voltaképpen nem igazságszolgáltatás van, hanem jogszolgáltatást… Én ehhez azt teszem hozzá, hogy akkor működik helyesen a gépezet, ha ez a kettő találkozik egymással és helyreáll a rend.

De nagyon sok eset van, amikor a rend nem áll össze. Láttam már kisétálni korábban gyilkosságért 18 év fegyházra ítélt embert kisétálni a bíróságról, mert a fellebbezés után kiderült, hogy a felsorakoztatott bizonyítékok nem elegendőek az elítéléséhez. A bíró a tárgyalás után az elcsendesült folyosón csak széttárta a karját és mondta, hogy nem tehetem mást. Ilyen eset volt a mostani borsodnádasdi gyilkosság is, amikor a bíró ítélete közfelháborodást keltett és csak az jelenthet reményt a szigorúbb ítéletet várók számára, hogy a fellebbviteli bíróság másként ítéli meg. De garancia nincs rá, hogy a jog és az igazság összetalálkozik majd a végén.

(A borítóképen a cikk írója Szaniszló Bálint látható)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!