BOON - Jegyzet

2016.10.07. 19:25

Élj soká, Öreg!

<em>Egy több mint 100 éves platánfa kivágásának híre okozott izgalmat a megyeszékhelyen az elmúlt napokban, vagy legalábbis a városnak abban részében, ahol él a növény. Kedd délután aztán lett hivatalos döntés ez ügyben: marad az öreg fa!</em> Juhász-Léhi István jegyzete.

Egy több mint 100 éves platánfa kivágásának híre okozott izgalmat a megyeszékhelyen az elmúlt napokban, vagy legalábbis a városnak abban részében, ahol él a növény. Kedd délután aztán lett hivatalos döntés ez ügyben: marad az öreg fa! Juhász-Léhi István jegyzete.

„Úgyis kivágják!” – mondták előtte a pesszimisták lógó orral, ám bíztam a józan észben, hiszen abszolút menthetőnek látszott „az Öreg”. Nyilván nem kevés megélt élménnyel telve gondolták sokan mindezt a „Soltész Platánról”, gondolva a közeli Népkert fáira például, mert az elmúlt évtizedekben mintha kevesebb lenne arrafelé is… Örülök, hogy volt valaki, aki döntött arról, hogy bizony nem lesz kivágva, és egy picit talán a fáért indult civil mozgalom is segített mindebben.

Közben eszembe jut, hogy a Soltész Platán láthatta azokat, akik a DVTK-t alapították. Azokat, akik Rákóczi fejedelemnek az Avas hegyen kilátót emeltek, és azokat is, akik az első nagy háborúba vonultak. „Mire a falevelek lehullanak, győztes katonáim itthon lesznek!” Sok levél lehullott azóta… Láthatott tankokat 1944-ben és 1956-ban is, de túlélte. Majd csókolózó párok és kisdiákok bújtak mögé, vagy papírt tűztek rá, hogy „kétajtós szekrény eladó”. Mindet túlélte, éljen még sokáig!


Miskolc - Megmenekült az a legalább százéves platánfa, amelybe egy konténert szállító teherautó akadt bele múlt héten a Soltész Nagy Kálmán utcában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!