BOON - Jegyzet

2016.04.14. 07:59

Jelesek

<em>Vannak jeles napok, sokfélék, sok mindenhez köthetően. Most éppen hétfőn – 1964 óta –, József Attila születésnapján, április 11-én a magyar költészet napját ünnepeltük. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. Emlékszem „magyar-törisként” nekünk mindig volt valami feladatunk e napon, de akkor sem éreztük nyűgnek. Mert ez jó dolog.</em> <strong>Pásztor Attila jegyzete.</strong>

Vannak jeles napok, sokfélék, sok mindenhez köthetően. Most éppen hétfőn – 1964 óta –, József Attila születésnapján, április 11-én a magyar költészet napját ünnepeltük. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. Emlékszem „magyar-törisként” nekünk mindig volt valami feladatunk e napon, de akkor sem éreztük nyűgnek. Mert ez jó dolog. Pásztor Attila jegyzete.

Hosszú évek óta az egyik természetvédelmi szervezettől kapok naptárat, abból például meg azt tudom meg, hogy mikor melyik állatnak, növénynek van a napja. Ennek megfelelően nyilván hevesebben simogatom a kutyám, ha őt ünneplem. Vagy ha van olyan virágom, egy kis tápszert is kap a locsolóvízbe.

A világnapokat is szeretem böngészni, sok kedvencem van. Mint például az alvás világnapja, a balkezesek világnapja, a szív világnapja, a Nap napja. És van, ami gondolkodóba ejt, például a planetáris tudat világnapja, a tojás világnapja, a meteorológiai világnap vagy éppen a nemzetközi Pí-nap.

Fontos napokról viszont rendszerint megfeledkezem, ilyenek a név- és születésnapok…

És vannak a hétköznapjaim, amikor nem ünneplek semmit, csak teszem a dolgom, sokszor azt se tudva kedden, vagy pénteken. De számomra ezek is jelesek, ha a végén úgy érzem, tettem valami hasznosat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!