Bódvalenkei vigasságok – Terhelt környezetben is békességben

Akt.:
Idén is bemutatkozik a cigány kultúra a bódvalenkei vigasságokon
Idén is bemutatkozik a cigány kultúra a bódvalenkei vigasságokon - © Fotó: bodvalenke.eu
Bódvalenke, Budapest – Idén is bemutatkozik a cigány kultúra a bódvalenkei vigasságokon.

A Magyar Református Szeretetszolgálat Bódvalenke – Freskófalu elnevezésű projektjének keretében augusztus 7-én és 8-án ismét megrendezi a cigány kultúra és művészet immár hagyományos seregszemléjét a Bódvalenkei vigasságokat.

Láptúra, barlanglátogatás

Pénteken koncertezik a Romungro Gypsy Band, a Borra-Való Zenekar, a Kanizsa Csillagai és a Vojasa, szombaton pedig fellép az Anirosz, Szalóki Ági, a Romengo, Keck Mária flamenco táncos, a RumbARoma és a Dorco Band is.

Szombaton délelőtt kirándulásokat szerveznek a Bódvalenkét körülvevő mocsárra, amely az ország egyik legértékesebb lápja, páratlan flórával és faunával, valamint lesz vezetett túra az esztramosi Rákóczi-barlangba is. A világörökség részét képező barlang az aggteleki barlangrendszer egyik legszebb és legizgalmasabb része. Délutántól a színpadi programok mellett a látogatók megtekinthetik a bódvalenkei bajnokok karatebemutatóját, de a szervezők készülnek mesesarokkal, költők kávézójával és főzőversennyel is. A vigasságok elődje, a korábbi Sárkányünnep örömünnep az egymás művészetében, kultúrájában lelt közös öröm ünnepe volt és bár a név változott, a rendezvény célja ugyanaz maradt: egy programkavalkád során megmutatni, hogy romák és nem romák békességben, kulturális sokszínűségben tudnak egymás mellett élni, még a riasztóan szegény, szociálisan terhelt körülmények között is – közölte a segélyszervezet az MTI-vel.

A kiemelkedés lehetősége

A szeretetszolgálat 2010-ben vette át a Bódvalenke – Freskófalu-projekt gondozását, amelynek során cigány származású festőművészek érkeztek a 95 százalékban cigányok lakta, nagyon szegény borsodi törpefaluba, hogy óriásképeket fessenek a házak falára. A projekt célja az volt, hogy olyan művészeti értékek szülessenek, amelyre minden roma ember büszke lehet, és kiváltja a többségi társadalom elismerését is. A lokális cél pedig, hogy kihasználva a Bódvalenkére irányuló figyelmet, főleg a turizmus révén hozzásegítse a falut a mélyszegénységből való kiemelkedéshez.

A falu ismertségének növekedéséhez nagyban hozzájárult a Bódvalenkei vigasságok elnevezésű rendezvény is, így évek óta ismert zenészek, költők és előadóművészek lépnek fel Észak-Magyarország egyik legszínvonalasabb világzenei eseményén, és vonzzák oda a látogatókat is.

A fesztivál leglényegesebb vonatkozása a művészeti élményen túl az, hogy szociális szempontból két, egymástól merőben eltérő közönséget mozdít meg: a környékbeli nehéz sorsú romákat, és a városi középosztályt. A rendezvénynek célja a szociális érzékenyítés is, továbbá az adományozásra buzdítás, hiszen a szeretetszolgálat támogatása nélkül a bódvalenkeieknek még szerényebb körülmények között kellene élniük.

A fesztivál hivatalos programja a Magyar Református Szeretetszolgálat honlapján és Facebook-oldalán érhető el.

ÉM