Nagyvilág

2013.04.09. 20:08

Lojálisabbra cserélik Ukrajna IMF-képviselőjét

Kijev, 2013. április 9., kedd (MTI) - Ihor Szorkin jegybankelnök április 18-i hatállyal leváltja posztjáról Ukrajna IMF-képviselőjét - közölte internetes kiadásában az ukrán Forbes magazin kedden.

Kijev, 2013. április 9., kedd (MTI) - Ihor Szorkin jegybankelnök április 18-i hatállyal leváltja posztjáról Ukrajna IMF-képviselőjét - közölte internetes kiadásában az ukrán Forbes magazin kedden.

A kiadvány az ukrán nemzeti bankból származó, nem megnevezett forrásokra hivatkozva írta, hogy Jurij Jakusát - aki ügyvezető igazgatói minőségben 17 éven át képviselte Ukrajnát a Nemzetközi Valutalapnál - a kelet-ukrajnai Donyeck megyéből származó Olekszandr Petrik, a jegybank jelenlegi gazdasági főosztályának vezetője váltja.

A lapnak nyilatkozó forrás azzal magyarázta Jakusa leváltását, hogy a szakember nem félt az ukrán vezetés elé tárni a Nemzetközi Valutaalapnál az országáról alkotott kedvezőtlen véleményeket. Példaként hozta a Mikola Azarov miniszterelnöknek írt levelet, amely idén januárban, közvetlenül az IMF-küldöttség kijevi látogatása előtt került nyilvánosságra. Ebben az ügyvezető igazgató a kormányfő elé tárta annak okait, miért szkeptikus az IMF Kijev ígéreteit illetően, és kifejtette véleményét, miszerint a Nemzetközi Valutalap aligha fogadja el az ukrán vezetésnek a hitelprogrammal kapcsolatos álláspontját.

Utóda, Olekszandr Petrik - akit a jelenlegi első miniszterelnök-helyettes, korábbi jegybankelnök Szerhij Arbuzov és Szorkin gazdaságpolitikai vonala követőjének nevezett a forrás - nyilvánvalóan nem fog hasonló éles kritikai észrevételeket megfogalmazni az ukrán vezetéssel szemben, még akkor sem, ha azok az IMF-nél elhangzanak. Ez azonban elemzők szerint nem könnyíti meg Kijev és az IMF párbeszédét.

Március 27-én érkezett Kijevbe a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége, hogy folytassa az Ukrajna által kért hitel folyósításáról szóló tárgyalásokat, s a tervek szerint április 10-ig tartózkodik Ukrajnában. A mostani tárgyalási forduló folytatása a január 29. és február 12. között megkezdett megbeszéléseknek.

Az ukrán vezetés 15,4 milliárd dolláros hitelre számít a Nemzetközi Valutalaptól. Az IMF 2011 márciusában állította le a 2010 júliusában indított, 15,5 milliárd dolláros hitelprogramot, mert az ukrán kormány elutasította több népszerűtlen megszorító intézkedés megtételét, köztük a lakossági gázár emelését.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!