Birkózó olimpiai selejtező – Nincs újabb kvóta, nyolc magyar utazik Rióba

Budapest – Kvóta nélkül zárta a magyar küldöttség a birkózók utolsó, isztambuli olimpiai kvalifikációs versenyét, így eldőlt, hogy – a londoni hét után – nyolc magyar léphet szőnyegre a riói játékokon.

Vasárnap a szabadfogásúak küzdelmeivel zárult a törökországi verseny, melyen négy magyar, Molnár József (57 kg), Lukács Norbert (65 kg), Nagy Mihály (74 kg) és Szmik Attila (97 kg) volt érdekelt, ám egyiküknek sem volt esélye a döntőbe kerülésre, ami a kvótaszerzés feltétele volt.

Molnár és Lukács nyert egy-egy meccset, második mérkőzésükön – előbbi a negyed-, utóbbi pedig a nyolcaddöntőben – viszont kikaptak, míg Nagy és Szmik rögtön első meccsükön, még a selejtezőben vereséget szenvedtek.

A szakág ezzel két kvótával zárt: Veréb István (86 kg) Zrenjaninban, Ligeti Dániel (125 kg) pedig Ulánbátorban vívta ki az olimpiai szereplés jogát, s utazhat Rio de Janeiróba.

A török nagyvárosban nemcsak a szabadfogásúak, hanem pénteken a kötöttfogásúak, szombaton pedig a nők sem jártak sikerrel.
A szabadfogáshoz hasonlóan a nők is két indulási jogot szereztek, míg a hagyományosan legerősebb magyar szakágban, a kötöttfogásban a hat súlycsoportból négyben jártak sikerrel a magyarok.

A kvótákat Veréb és Ligeti mellett Sastin Marianna (63 kg), Németh Zsanett (75 kg), továbbá Lőrincz Tamás (66 kg), Bácsi Péter (75 kg), Lőrincz Viktor (85 kg) és Varga Ádám (98 kg) szerezte meg. Birkózásban a versenyzők az országnak szerzik a kvótát.

– MTI –