Friss hírek

2009.03.09. 14:31

Trey McIntyre - egy szívtipró koreográfus a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

<p>Az amerikai koreográfus nevével jegyzett "Trey McIntyre Project" három táncelőadást is bemutat március végén a Tavaszi Fesztivál keretében a fővárosban és Pécsett. A 2004-ben létrejött társulat ma már világhírű alapítója, egy hajdani kövér kisgyerek, aki 1990 óta több mint 75 koreográfiát alkotott. A ma már hollywoodi filmsztár külsejű Trey McIntyre legmeghatározóbb tánctanára magyar. Az Egyesült Államokban élő balettművész Pándi Gyula tavasszal elkíséri az együttest Magyarországra - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Trey McIntyre.</p>

Az amerikai balett ünnepelt sztárját édesanyja 11 évesen íratta be balettiskolába. A koreográfus érdeklődésünkre elmesélte: akkoriban suta és kövér gyerek volt, aki nem csak esetlenül mozgott, de emellett még unta is a klasszikus balett órákat. Elmondása szerint többször ellógott az órákról, és helyette kellemesebb időtöltést talált magának - végigkóstolta a szomszédos édességbolt kínálatát.

Trey McIntyre-t ugyanakkor a kortárs balett már ekkor is izgatta. Kitalált tánclépéseket, amelyeket betanított osztálytársainak. A balettiskola tanárnője meglátta benne a tehetséget, és a helyes mederbe terelte a fiút - emlékezett vissza a kezdetekre Trey McIntyre. A mesterének tartott magyar balettművésszel, a középiskolában találkozott az amerikai táncos. Trey McIntyre meggyőződése, hogy Pándi Gyulának köszönheti, hogy azzá vált, ami mindig is szeretett volna lenni - koreográfus.

1990 óta, amikor húsz évesen először lépett fel a Houston Ballet társulatával, Trey McIntyre több mint 75 táncelőadást hozott létre, többek között a The Washington Ballet, az American Ballet Theatre, a New York City Ballet, a Hubbard Street Dance Chicago, a Stuttgart Ballet és a Houston Ballet számára. A Trey McIntyre Project 2004-ben nyári társulatként mutatkozott be Amerika legtehetségesebb balett táncosai közül egyenként kiválogatott művészekkel, akik a nagy nyári fesztiválokon azonnal megnyerték a nézők és a kritikusok szívét, így a Jacob s Pillow Táncfesztiválon és a Wolf Trap Színházban.

A klasszikus balett hagyományaira építve, Trey McIntyre érzelmekben gazdag, műfajilag nehezen besorolható produkciókat hoz létre Beethoven, Henry Cowell, Beck, a Beatles vagy éppen Ralph Stanley zenéjére.

Az együttes tagjai két popzenére épülő koreográfiát is bemutatnak a Budapesti és Pécsi Tavaszi Fesztiválon. Kérdésünkre, hogy miért választotta a Beatles és a Peter, Paul & Mary zenéjét, az együttesvezető elmondta: nagyon szeret popzenére koreografálni, mert bár kedveli a kortárs komolyzenét, nehezen talál olyat, amire jól lehet táncolni. A Bőrszárnyú denevér című koreográfiája, amit a Peter, Paul & Mary dalaira készített, a saját gyerekkorát meséli el. Ez a darab megpróbálja bemutatni a gyerekekben lakozó felnőttet, és a felnőtt testben élő gyermeki lelket - fogalmazott Trey McIntyre.

Egyébként a koreografálásban az az izgalmas, hogy mivel a zene és a tánc absztrakt, bárki hozzáteheti a saját benyomásait, élményeit, amitől személyessé válik - hangsúlyozta a koreográfus.

A Trey McIntyre Project budapesti előadásait március 24, 25 és 26-án tartják este héttől a Művészetek Palotájában. A Pécsi Nemzeti Színházban pedig március 30-án szinte este hétkor lép fel az amerikai együttes.

Bővebb információ a Trey McIntyre Projectről a: www.btf.hu oldalon olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!