koronavírus

2020.04.11. 14:30

Most van idő arra, hogy átgondoljunk dolgokat

Embert próbáló feladat egyszerre helytállni a munkában és a gyermeknevelésben.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock

Az óvodák, iskolák és a legtöbb munkahely gyorsan bezárta a kapuit annak érdekében, hogy lelassítsák a koronavírus terjedését. Miközben ez hihetetlenül fontos az egészségünk védelmének a szempontjából, a távmunkában dolgozó szülők újfajta, összetett problémával találták szembe magukat.

A rugalmasság kulcsfontosságú ebben a kihívásokkal teli időszakban, a maximalizmus pedig a legnagyobb ellenség. Vajon hogyan lehet a helyes nézőpontot és az egyensúly érzetét is megtalálni az új helyzetben?

Ez a rendkívüli időszak lehetőséget kínál a valódi értékek megerősítésére és kifejezésére egyénként és családként is. Mélyebb beszélgetést folytathatunk arról, hogy mely dolgok és értékek a legfontosabbak számunkra. Továbbá kiváló lehetőség arra, hogy megmutassuk gyermekeinknek, az értékek hogyan válnak cselekedetekké.

A mindennapos munkahelyi videóhívásokban is összekapcsolhatjuk a szervezet értékeit az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos döntésekkel. Ráadásul ezt felhasználhatjuk arra is, hogy érzelmileg nyitottabbak legyünk, beszélhetünk a kollégáinkkal a családunkról és arról, ki milyen új módszert talált arra, hogy lefoglalja otthon a gyerekeit.

Tisztázzuk a dolgokat

Mivel csak feltételezésekre támaszkodhatunk, megpróbáljuk kitalálni, hogy mi mit szeretnénk, és mások mit várnak tőlünk. Lehetőség van a változtatásra, ezért ne csak a régi szokások alapján működjön, hogy ki és mit végez az otthoni feladatok közül, amelyek egy részébe a gyerekeket is bevonhatjuk.

A legtöbb embernek magas szintű elvárásai vannak az otthonukkal kapcsolatban. Most itt az idő, hogy gyakoroljuk, hogyan adhatunk egy kicsit lejjebb az elvárásokból. Valószínűleg a gyerekek egy kicsit többet nézik a tévét, mint általában, és előfordulhat, hogy a lakásban nincs katonás rend a kamera előtt, videóhívás közben. Tekintsük ezt úgy, mint egy esélyt arra, hogy újraértékeljük, mi az, ami igazán fontos, és elengedjük a kevésbé fontos, túlzott elvárásainkat.

Nehéz idők. De lehetőség nyílik arra is, hogy kreatívan gondolkodjunk. Régi szokásaink és rutinjaink esetleg nem működnek, tehát ki kell próbálni valami mást. Megkérhetjük a gyerekeket is arra, hogy osszák meg velünk kreatív ötleteiket.

(A borítóképen: A gyerekeket is vonjuk be a házimunkába)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában