Segítség

2019.12.30. 09:00

A tolvajok arathatnak

Az áldozatsegítő vonal az ünnepek alatt is hívható, ha szükség van rá.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Egy bevásárlókocsiban őrizetlenül hagyott táska vagy egy kedves idegen ártatlannak tűnő kérése, mindkét szituációban lopás áldozatává válhatunk. De mit tehetünk, hogy ezeket a helyzeteket elkerüljük? Az eligazodásban Doszpoly Orsolya, a Miskolci Áldozatsegítő Központ vezetője segít. A szilveszteri bevásárlások idején a megnövekedett forgalom miatt a nagyobb tömegben magasabb a lopások száma is. Zsúfolt tömegközlekedési járművön gyakori, hogy a táskából tulajdonítanak el pénztárcát, értékeket.

Doszpoly Orsolya azt javasolja, lehetőség szerint ne a hátukra dobják a táskát a nők, hanem tartsák maguk előtt, a kezüket pedig rajta, vagy a hónuk alatt, a karjukkal takarva. Az a technikája a zsebeseknek, hogy többen egyszerre „dolgoznak”. Általában négyen-öten vannak. Mire az áldozat eszmél, hogy elvehettek tőle valamit, mert meglökték vagy hozzáértek, addigra már hiába fordul hátra, az illetőnél nincs semmi.

Gyanús, ha túl kedves

A másik egyre többször előforduló eset, amikor egy idegen nagy kedvességgel lép oda valakihez, hogy kérjen például egy papír zsebkendőt. Ez gyanús lehet, hiszen az illető kinyitja a táskáját, hogy keressen egy zsebkendőt, addig jól láthatóvá válik, mi van benne, esetleg a pénztárca vagy a mobiltelefon is. A zsebes meg fogja oldani, hogy kivegye onnan pillanatok alatt – hangsúlyozta a szakember.

A férfiak esetében nagyon csalogató lehet a tolvaj számára, ha farzsebben van a telefon vagy a tárca, azt is el lehet venni néhány másodperc alatt. Tipikus eset még a bevásárlókocsi gyerekülésében hagyott női táska, sokszor nyitott állapotban. Amíg a táska gazdája nézelődik, addig könnyedén el tudják emelni belőle az értékeket. Ugyanez elmondható a piacon vásárlókról is. Esetleg kosárba teszi a zöldséget, gyümölcsöt, a pénztárcát meg a tetejére dobja. Idős emberek esetében még gyakoribb, hogy az utcán vagy közlekedési eszközön megszólítják őket, hiszen ők talán hiszékenyebbek és kevésbé gyanakvóak.

Az alkohol bántalmazóvá tehet

A családon belüli erőszak inkább a szenvedélybetegségekkel hozható összefüggésbe, mint az ünnepekkel. Kétségtelen azonban, hogy például az alkoholfogyasztás megnőhet ebben az időszakban, hiszen az ünnep alkalmat adhat az ivásra. Az alkoholos állapot pedig vezethet erőszakos viselkedéshez.

Akinél pedig ez fokozottan van jelen és problémás a kapcsolat, bármikor előfordulhat a bántalmazás.

Az áldozatsegítő vonalon, a 06-80-225-225-ös ingyenesen hívható telefonszámon minden nap, 0–24 óráig rendelkezésre állnak a szakemberek.

A zöldszám az ünnepek alatt is hívható, akár információkérésre, hogy milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában