Magyarország

2011.02.02. 17:02

Orbán Viktor: Magyarország az év végéig átáll az egyéni számlás nyugdíjrendszerre

<p>Az Alkotmánybíróság döntésétől függetlenül Magyarország véglegesen átáll a kétpilléres nyugdíjrendszerre - mondta a szerdai kormányülést követően a miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette: várhatóan már az év végére sikerül átállni az egyéni számlás nyugdíjrendszerre.</p>

A kormányfő megköszönte az emberek állami nyugdíjrendszer iránti bizalmát, amit példátlan fejleménynek nevezett. Orbán Viktor hangsúlyozta, folytatódik a nyugdíjrendszer strukturális reformja és a pénztárak átvilágítása, ám a nyugdíjrendszer helyzetét csak a foglalkoztatási és a demográfiai helyzet javulása stabilizálhatja. A kormányfő a szerdai sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a készülő új alkotmányban közpénzügyi szabályrendszert is rögzíteni kíván.

A nyugdíjrendszer harmadik pillérének megszüntetése nélkül nem lehetett volna fenntartani a magyar nyugdíjrendszert - mondta szerdán Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzátette: az emberek nehéz, de felnőtt döntést hoztak. A kormányfő szerint "magabiztos, jó anyagi kondícióval bíró emberek" döntöttek a maradás mellett. Magyarországon végleg a Nyugat-Európában is működő kétpillérű nyugdíjrendszert vezette be a kormány.

A nyugdíjrendszer hosszú távú működtetéséhez Magyarországnak el kell érnie, 2014 után pedig meg is kell haladnia az uniós átlagnak megfelelő - 35 százalékos foglalkozatási szintet - mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint még nem fejeződött be a nyugdíjrendszer strukturális reformja, és még ebben a hónapban döntenek a szociális ellátási rendszer átalakításáról is. A miniszterelnök hozzátette: pénzügyileg át kell világítani a nyugdíjkasszát és hosszabb távon egyensúlyba kell hozni a hazai nyugdíjrendszert.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!