ónos eső

2020.01.09. 11:59

Rengeteg a baleset megyeszerte, jegesek, csúszósak az utak!

Ónos esőre és szitálásra ébredt megyénk, ami komoly fennakadásokat jelent több helyen a közlekedés során és a balesetek száma is jelentősen megnőtt.

Folyamatosan szórni kell

A Magyar Közút Zrt.-től kapott tájékoztatás szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szerda éjjel a kezelésükbe tartozó teljes úthálózaton megelőző sószórást végeztek. A megye mind az 59 gépe jelenleg is járja a megyei közutakat, szerda éjjel óta 545 tonna útszóró sót és 74000 liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki az utakra.

Zádorfalván a busz az árokban Fotó: Olvasónk küldte

„A reggel óta tartó folyamatos, változó intenzitású ónos eső és egyéb csapadék sajnos gyorsan lemossa a kijuttatott szóróanyagot, melyet kollégáink folyamatosan igyekeznek pótolni valamennyi útszakaszon a biztonságos közlekedés fenntartása érdekében” – tették hozzá.

Kétszázan dolgoznak Miskolcon

Hajnal óta ónos eső esik Miskolcon is, a csúszós utak miatt nehezebbé vált a közlekedés. A villamos- és autóbuszjáratok forgalmában az időjárási körülmények miatt mindenképpen lassabb haladásra, megnövekedett menetidőre kell számítani.

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai folyamatosan dolgoznak az utak és járdák síkosságmentesítésén. Reggel 5 órakor kb. 200 fővel kezdték meg a kézi síkosságmentesítési feladatok elvégzését a villamos- és autóbuszmegállókban. A gépi síkosságmentesítés 4 géppel történik az alábbi területeken: Kilián, Bábonyibérc, Bükkszentlászló, Ómassa, Besenyői út, Kassai út, Lorántffy utca, Belváros.

Zádorfalván a busz az árokba Fotó: Olvasónk küldte

Lakossági bejelentés a Hóügyelet diszpécserszolgálatára eddig csak a Csanyik völgyből érkezett.

Az MVK Zrt-től a Kiliánból, a Bábonyibércről, Bükkszentlászlóról, Ómassáról, a Besenyői és a Kassai útról, a Lorántffy utcáról és a Belvárosból érkezett bejelentés.

Még esni fog

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzést adott ki egész megyénkre péntek éjfélig. Mint írják csütörtökön napközben újabb csapadékhullám érkezik észak, északnyugat felől, amelyből az esti órákig főként az ország északkeleti harmadán kis mennyiségű (ált. < 1-2 mm) vegyes halmazállapotú csapadék valószínű jellemzően ÓNOS eső, fagyott eső formájában. Éjszaka és pénteken a köddel, rétegfelhőzettel borított területeken előfordulhat ónos szitálás (jellemzően <0,1 mm; esetleg néhány tized mm).

Péntekre virradó éjszaka elsősorban az északi megyékben, illetve a Duna vonalában párássá, ködössé válik a levegő. A köd (illetve a megemelkedéséből kialakuló rétegfelhőzet) akár nagyobb területen tarthatja makacsul magát.

Sok baleset

A rendőrségi tapasztalatok alapján már a kora reggeli órákban több az ónos esővel összefüggésbe hozható közúti közlekedési baleset történt megyénk útjain.

Zádorfalván a busz az árokba Fotó: Olvasónk küldte

A további baleset megelőzése érdekében kérik, fogadják meg a közlekedők a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait:

  • Ónos eső esetén – ha tehetik – ne induljanak útnak sem autóval, sem gyalog! Ha mégis muszáj útra kelniük, akkor lehetőleg válasszák a nagyobb biztonságot nyújtó tömegközlekedési eszközöket!
  • Ha feltétlenül fontos gépjárművel elindulniuk, akkor kizárólag megfelelő műszaki állapotú autóval induljanak útnak! Ilyenkor a téli gumiabroncs nélkülözhetetlen, de más tényezők biztosítása is nagyon fontos (a gépjármű fagyálló ablakmosó folyadékkal feltöltése, szélvédők, fényszórók tisztán tartása).
  • Elindulás előtt tervezzék meg az útvonalat, és számítsanak hosszabb menetidővel!
  • Vezetéskor fogják két kézzel a kormányt a stabil kormányzás és az esetleges megcsúszás mielőbbi korrigálhatósága érdekében, és figyelmüket összpontosítsák folyamatosan az útra!
  • Vezessenek lassúbb tempóban és tartsanak nagyobb követési távolságot, hiszen a féktávolság ilyenkor jelentősen megnő!
  • Kerüljék az előzést, és vegyék fel a forgalom dinamikáját, még akkor is, ha azt esetleg lassúnak tartják!
  • Előzéskor lassan, fokozatosan váltsanak forgalmi sávot, és számítsanak az eltérő tapadású felületek változására is!
  • Különös óvatossággal közlekedjenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésekor! A hosszabb féktávolság miatt jóval korábban kezdjék meg a lassítást, ha olyan gyalogost látnak, akinek az úttesten való áthaladására számítani lehet!
  • Ónos esős, jeges úton való közlekedéskor tempomatot soha ne hagyják bekapcsolt állapotban, mert használatakor a gépjárműmegcsúszás, stabilitásvesztés esetén is változatlan sebességgel halad tovább, ami ellehetetlenítheti a korrigálás lehetőségét!

  • 13:27: Nem érintik a 21-es autóbuszok átmenetileg a Lidl áruházat Miskolcon. A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. közlése szerint azért, mert az ónos eső miatt annyira csúszik az áruház parkolója, hogy az autóbuszok nem tudnak biztonsággal megfordulni ott.

    Röviddel ezelőtt lezárták a Bükkszentlászló – Bükkszentkereszt útszakaszt is – ezt a Hámor Online nevű Facebook-oldal közölte. Az intézkedésre azért volt szükség, mert teljes hosszában tükörjég borítja az útszakaszt, ezért a közlekedés fokozottan balesetveszélyes lenne. Ideiglenesen lezárták az utat.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában