Sajóvámos

2019.07.14. 19:30

Sajóvámos fellélegezhet: nincs már gond a Kis-Sajóval

A környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztés projekt átadó­ünnepségét tartották Sajóvámoson.

Avatás (balról): Váradi Lajos polgármester, Demeter Zoltán országgyűlési képviselő és Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke

Fotó: Varga Tamás

A projekt révén Sajóvámos belterületi csapadékvíz-elvezetése és árvízi védelme teljesedett ki. Váradi Lajos polgármester szerint a fejlesztést az indokolta, hogy a falu földrajzi adottságai a nagy külterületi vízgyűjtő területről lefolyó csapadék miatt, illetve időszakosan a Sajó és Bódváról érkező vízmennyiség miatt sok esetben veszélyeztették a település egyes részét.

Régi gond

Például a 2010-es Kis-Sajóról levonuló árhullám, mely több esetben a települést körbevevő dombokról lezúduló villám­árvíz miatt több évtizede húzódó probléma – jelezte a polgármester. Hozzátette: a 2014-ben megalakult képviselő-testület fő célként határozta meg a probléma megoldását. 2016-ban nyújtották be a pályázatot, amire 122 millió forintot nyertek. 2018-ban kezdődött el a kivitelezés, melynek megtörtént az átadása. A polgármester végezetül köszönetet mondott Magyarország kormányának, Demeter Zoltán országgyűlési képviselőnek, Török Dezsőnek, a megyei közgyűlés elnökének és mindenkinek, aki hozzájárult a projekt megvalósulásához.

„A megerősített védmű átesett a tűzkeresztségen, a két hete megyénket sújtó nagy esőzés alkalmával – hangoztatta Török Dezső. – A vízelvezető rendszer megfelelően ellátta feladatát, nagyobb problémák nélkül. Az elnök reményét fejezte ki, hogy e hosszú távú megoldással egy több évtizede húzódó probléma végére sikerült pontot tenni.”

Három lábon áll

„A projekt három lábon áll – sorolta Demeter Zoltán. – Sajóvámos északi részén 650 méter hosszan vízelvezető övárok készült el gáttal ellátva. Megtörtént a Kis-Sajó mederrendezése 1560 méter hosszan, mederkotrással és gátépítéssel. A vízügyi igazgatóság az arnóti körgátig folytatja a meder tisztítását. A Hosszú-völgyi-patak 700 méteres hosszán szintén záportározót alakítottak ki, mederkotrással, gátépítéssel. Környezetvédelmi szempontból jelentős, hogy 180 fát ültettek a meder mentén: kőrist, hársot és juhart.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában