Friss hírek

2009.09.22. 08:28

Felfüggesztett börtön az MTV-székház ostromlóinak

<p>Az MTV székház 2006. szeptember 18-i ostromlóinak büntetõperében hat vádlottat egy év, egy év négy hónap, illetve két év felfüggesztett börtönre ítélt csütörtökön elsõ fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság.</p>

Mind a hat vádlottat bûnösnek mondta ki a bíróság közérdekû üzem mûködésének megzavarásában, három vádlottat pedig hivatalos személy elleni erõszakért is felelõsségre vont. Négy vádlott úgynevezett elõzetes mentesítésben részesült, vagyis mentesül a büntetett elõélet hátrányai alól. Három vádlott ítélete jogerõs, egy vádlott felmentésért fellebbezett, kettõ pedig három napi gondolkodási idõt kért. A TV-székház ostromának büntetõperében szereplõ további 30 vádlott ügyében késõbb születik döntés.

Az MTV székház 2006. szeptember 18-i megtámadása miatt 40 férfi ellen emeltek vádat. Egy vádlott ügyét még a kezdetekkor elkülönítették, egy vádlott, Ekrem Kemál György idõközben meghalt, öt vádlott esetében pedig már 2008 decemberében hozott ítéletet a bíróság, õk is valamennyien felfüggesztett börtönbüntetést kaptak annak idején. A televízió Szabadság téri székházánál 2006 szeptemberében az indulatok azután szabadultak el, hogy a Kossuth téri tüntetõk egy csoportja hiába szerette volna beolvastatni petícióját a köztelevízióban. A tüntetõk Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonöszödi beszéde miatt tiltakoztak. A tömegzavargássá fokozódó rendbontásban több százan támadtak a televízió székházát védõ rendõrökre, törtek-zúztak és autókat gyújtottak fel. Az MTV-t összesen több mint 29 millió forintos kár érte.

Az ítélet rövid szóbeli indoklásakor Szabó Noémi bíró hangsúlyozta, hogy az MTV székház ostromában résztvevõk garázda jellegû cselekményeit nem lehet a politikai vélemény, a népakarat megnyilvánulásának tekinteni, de a most elítélt hat vádlott esetében az enyhító körülmények, például többségük büntetlen elõélete lehetõvé tették a felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását, illetve az elõzetes mentesítést.

A tárgyaláson a hallgatóság soraiban részt vett a Magyar Gárda több egyenruhás tagja is, akik az ítélethirdetés után a tárgyalóterem elõtt díszsorfalat álltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!