Helyi közélet

2012.06.08. 08:27

Jegyzet: (V)érzékenyek

<em>A hemofíliások, a súlyos vérzékenységben szenvedő betegek attól tartanak, hogy a gyógyszerkasszát érintő intézkedések miatt veszélybe kerülhet gyógyszereik támogatása, és nem jutnak hozzá a készítményekhez. Úgy értesültek, hogy a jelenleg mintegy 500 hemofíliásra költött mintegy 10 milliárd forintot csökkenteni szeretné az állam</em>.&nbsp;<strong>Szalóczi Katalin jegyzete</strong>.

A hemofíliások, a súlyos vérzékenységben szenvedő betegek attól tartanak, hogy a gyógyszerkasszát érintő intézkedések miatt veszélybe kerülhet gyógyszereik támogatása, és nem jutnak hozzá a készítményekhez. Úgy értesültek, hogy a jelenleg mintegy 500 hemofíliásra költött mintegy 10 milliárd forintot csökkenteni szeretné az államSzalóczi Katalin jegyzete.

A vérzékenyek érzékenyek. Nem csupán az jelent számukra veszélyt, ha megvágják magukat, egy bevérzésnek nem feltétele sérülés. Az örökös fenyegetettség nyilván a lelket is sebezhetővé teszi. Nem véletlen, hát az éles reagálás. Összefogásuknak és határozott fellépésüknek az elmúlt évtizedekben számos eredménye lett. Például sikerült elérniük, hogy az injekciót önmaguknak is beadhassák, vagy megtehesse ezt egy családtag is, miközben még az egészségügyi dolgozók körében is korlátozták a jogosultságot.

Ezúttal azonban aligha kell félniük. A gyógyszerköltségen ugyanis spórolni lehet azzal is, ha olcsóbban jutnak a medicinához, legalább olyan jókhoz, beváltakhoz. Legfeljebb nem ugyanattól a gyártótól, nem ugyanazon néven. Akadhatnak közöttük olyanok is, amelyeknek eddig a licencét szerezte be az állam drágán, most pedig meg tudja vásárolni kevesebbért az eredetit.

Lehet, nem is véletlen, hogy a hemofíliások hangját épp az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete erősítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában