„Az egész város keresztben, hosszában, ahogy van…”

Akt.:
„Az egész város keresztben, hosszában, ahogy van…”
Miskolc – Hol vannak a legveszélyesebb utak, csomópontok Miskolcon? Ezt kérdeztük olvasóinktól.

Magát „egy életét féltő egyetemi hallgatónak” nevező fiatal olvasónk elektronikus levelében írta le minap az egyetemi körcsarnok előtti buszmegállónál vele megtörténteket:

Zebra van, tábla nincs?

„A megállónál lévő gyalogos­átkelőn haladtam át – írja. – Természetesen körülnéztem, és ugyan közeledett felém egy személyautó Miskolctapolca irányából, úgy ítéltem meg, hogy még csak a sebességén sem kell csökkentenie az alatt az idő alatt, míg én a zebrán átérek. Az eset vége mégis az lett, hogy majdnem elütött, ráadásul még rám is dudált – a felfestett gyalogosátkelő kellős közepén. Hosszú évek óta ott van az átkelő, fel van festve, ki van táblázva, ebben az esetben pedig a gyalogosnak van elsőbbsége. Persze ezt csak én gondoltam így. Ugyan a felfestés még megvan, de a gyalogosokra figyelmeztető táblát nem találtam az átkelő környékén kihelyezve. Szerencsére megúsztuk az esetet egy adag ijedelemmel és a jelenlévők ledöbbenésével…”

„Járművel vagy gyalog…

Feltételezzük, hogy valamiféle felelőse van azért annak, hogy felfestett zebra van, de nincs hozzárendelve közlekedési jelzőtábla…

A levélben leírt szituációk – mondhatni – mindennaposak a miskolci utakon és sokszor csak a szerencsén múlik, ha nem történik tragédia, vagy nem sérül meg súlyosan senki. Annyi bizonyos, hogy ha a gyalogosokat kérdezzük meg, akkor többnyire az autósokat tartják arrogánsnak, hibásnak, a volán mögött ülők többsége pedig a figyelmetlen gyalogjárókra panaszkodik. És akkor még ott vannak a kerékpárosok, akik hasonló véleményeket tudnak megfogalmazni mindkét irányba, és róluk is hasonló vélemény uralkodik a gyalogosok és az autósok körében.

A kicsit idősebbek biztosan emlékeznek még a néhány évtizeddel ezelőtti balesetmegelőzési jelmondatra: „Járművel vagy gyalog, az úton társak vagyunk…” Ezt kellene megfogadnia a közlekedés valamennyi résztvevőjének.

A mellékelt grafikánkon összegyűjtöttünk néhány esetet és – a teljesség igénye nélkül – bejelöltük azokat a helyeket a miskolci belvárosban, amelyeket veszélyesnek találtunk.

A Búza tér és a Plaza környéke

Az Észak-Magyarország Facebook-oldalán pénteken reggel tették közzé a felhívást, hogy írják meg nekik, hol vannak Miskolc legveszélyesebb útjai, csomópontjai. Nem kellett sokáig várni, hogy sorjázzanak a hozzászólások. A leglényegretörőbb Sándor Richárd kommentje volt: „Az egész város keresztben, hosszában, úgy, ahogy van…” Aztán sorban érkeztek a konkrétabb megjelölések és az ezúttal cseppet sem dicsőséges pál­mát a Búza tér és a Miskolc Plaza környéke vitte el. Egy konkrétum: „A Plazánál lévő gyalogátkelőnél nagyon rövid a zöld jelzés, az autósok jóindulatán, türelmén múlik, hogy el ne gázoljanak…”

De szorosan mögötte volt a Baross és a József Attila utca, illetve a Baross és Bajcsy-Zsilinszky utca kereszteződése is. A véleményekkel sem maradtak adósak a hozzászólók: „A Bajcsy–Baross kereszteződésben, a strand előtt csak a villamosvezetők tudják, hogy nekik van elsőbbségük, a többi bamba csak tippeli…”

Sokatmondó volt a Dayka és Petőfi utcák kereszteződésével kapcsolatos vélemény is. „A párás tükörben nem lehet látni, hogy jön-e valaki. Ötven-ötven százalék: vagy jön, vagy sem…”

Szaniszló Bálint


Seat oldalába hajtott a Toyota Miskolcon
Miskolc - Anyagi káros közlekedési baleset történt Miskolcon pénteken délután a Kisfaludy utcában. Egy Seat Cordoba haladt a Martin-kertvárosi felüljáró irányába Szirma felől, amikor egy Toyota Hiace a Csokonai utcáról kihajtott egyenesen a Seat jobb oldalába. Úgy tudjuk személyi sérülés n...

Felsőzsolca, Miskolc - Személyi sérüléssel végződött az a közlekedési baleset, ami Felsőzsolca melletti körforgalomnál történt szerdán délután. A helyszínen szerzett elsődleges információink szerint a Zsolcai körforgalmat elkerülő alsó útra érkezett Miskolc felé közlekedve egy Honda, amikor a vez...

Ketten sérültek meg a miskolci balesetben
Miskolc - Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt Miskolcon szerdán a Futó utcán. Egy Suzuki Swift haladt a zöld jelzésen az Egri útról keresztbe a Futó utcán a Sütö János utca felé egyenes irányban, amikor egy Kia Ceed a Pesti út felől közlekedve figyelmen kívül hagyta a piros lámpa...

Baleset, fennakadás a Zsolcai kapuban
Miskolc - Két autó ütközött a Zsolcai kapu 1. szám előtt a kereszteződésnél szerdán dél után néhány perccel. A fekete pick-up a középső sávban áll, a hátulról beleugrott autó pedig belelóg a külsőbe, így gyakorlatilag egy sávon halad a forgalom, ami máris jókora fennakadást okoz. ÉM...