Élet kell, akár így, akár úgy Miskolcon

Élet kell, akár így, akár úgy Miskolcon
Miskolc – Hatalmas érdeklődés mellett rendezett családi napot a múzeum.

Páratlan örökségünk a történelmi Avas címmel rendezett családi napot szombaton a Herman Ottó Múzeum. Azt pedig, hogy a téma igazán sokakat érdekel, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy minden program­elem „telt házzal” ment.

Séta és film

Így rögtön kora délután a tematikus séta Kapusi Krisztián történész és Szunyogh László megyei főépítész vezetésével, amelyen tömeg követte őket a történelmi Avason. Az Avasi Templom, a temető, a kilátó, a Tűzköves és az Avasi Arborétum érintésével a múzeumba érkezett vissza a csapat, ahol egy pohár borral kedveskedtek nekik.

És levetítették Csáki László 2010-es, Bádogváros című filmjét, amelyet az egyébként fővárosi rendező az avasi pince­sorokról forgatott. A vetítés után – amelyre annyian érkeztek, hogy a folyosóról is nézték a filmet – pódiumbeszélgetés következett, melyet Kapusi Krisztián moderált és a film rendezője, illetve a megyei főépítész mellett Kupcsik Sarolta, a Miskolc turisztikai szervezetének idegenvezetője, Szendrei Mihály, az Aranykorona hotel, történelmi étterem és látványpince tulajdonosa, és a Miskolciak az Avasért Alapítvány tagja, illetve Halász Ágnes az Avasi Borút Egyesület részéről vett részt.

Legyen jövője

Mindenki beszélt arról, milyen kedves emlékei vannak az Avasról, és mit szeret a legjobban itt. Majd arra kanyarodott a beszélgetés, ki miben látja a rövid távú jövőjét.

Abban mindenki egyetértett, hogy élet kell a történelmi Avas pincesoraira, vagyis emberek.

Míg volt, aki elsősorban abban látja a megoldást, hogy legyen gazdája a pincéknek, és minél több embert vigyenek fel oda, hogy lássák a csodát, addig ezt kiegészítve a befektetők megjelenését is említették. Szunyogh László viszont egy más megközelítéssel, elsősorban lakónegyedet képzelne el a domboldalon.

ÉM-HIAvas.
BOON.HU


hirdetés