Friss hírek

2009.06.14. 15:35

Ahmadinezsád szerint nem lehet megkérdőjelezni a választási eredményeket

<p>Visszautasította vasárnap a hivatalosan újraválasztott iráni államfő a pénteki elnökválasztásokkal kapcsolatos bírálatokat. Mahmúd Ahmadinezsád akkor tartotta sajtókonferenciáját, amikor a rohamrendőrök ismét összecsaptak a választási eredmények miatt tüntető fiatalokkal Teheránban.</p>

Az iráni főváros rendőrségének bejelentése szerint eddig 170 tüntetőt vettek őrizetbe az erőszakos megmozdulásokban, amelyek a választási eredmények kihirdetése után robbantak ki, és amelyek vasárnap ismét fellángoltak, miközben Ahmadinezsád több ezer hive is az utcákra vonult. Hivatalos közlés szerint eddig hárman haltak meg az utcákon. Külföldi tudósítók beszámolói szerint több ezren tüntettek az eredmények ellen, azt állítva, hogy csalások történtek. Külföldi hírügynökségek szerint az őrizetbe vettek között van 15 reformista vezető és Ahmadinezsád legfőbb riválisának neves támogatója.

A hivatalos eredmények szerint a szavazatok 62,63 százalékával győzött a jelenlegi elnök, Mahmúd Ahmadinezsád. Legfőbb riválisa, a reformerek jelöltje, az egykori kormányfő, Mir Hosszein Muszavi a voksok 33,75 százalékát kapta. Az iráni belügyminisztérium közleménye szerint 85 százalékos volt a részvétel: a 46 millió jogosultból összesen több mint 39 millió iráni szavazott.

Mahmúd Ahmadinezsád vasárnap azt mondta, hogy a 85 százalékos részvételi arány egyértelmű csapás a világrend elnyomójának, amivel az Egyesült Államokra célzott. Ahmadinezsád szerint annyira nagy a különbség a rá és a Muszavira leadott szavazatok között, hogy nem lehet kétségbe vonni győzelmét. Ahmadinezsád egy futballmeccshez hasonlította a választásokat. Mint mondta: "a vesztesnek távoznia kell." A célba vett Mir Hosszein Muszavi azóta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, hogy az eredmények kihirdetése után kijelentette: súlyos szabálytalanságok és csalások történtek a választások idején.

Irán legfőbb vallási vezetője Ali Hamenei ajatollah - akié a tényleges hatalom, vagyis ő mondja ki a végső szót államügyekben - az Ahmadinezsád mögötti egységes kiállásra szólította fel az irániakat. Mehdi Csámran, Teherán városi tanácsának vezetője, aki a keményvonalas konzervatívok egyik politikai vezéralakja, a választásokkal kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy Iránban nincs helye az obamai mottónak a változásokról.
"Irán identitása nem teszi lehetővé az elvakult utánzást, népünket nem érdekli a bársonyos vagy bármilyen színes forradalom"- közölte Mehdi Csamran, aki az amerikai elnök sokak által történelmi tartott június eleji kairói beszédére utalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!