Friss hírek

2008.09.15. 11:09

A Budapest Airport szerint megalapozatlanok a szakszervezet követelései

<p>A Budapest Airport (BA) szerint megalapozatlanok a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) követelései és kifogásai, ami miatt szeptember 5-én sztrájkbizottságot alapítottak, és a hétvégén munkabeszüntetést helyeztek kilátásba. Szollár Domokos, a társaság szóvivője a Független Hírügynökségnek hétfőn elmondta: Ferihegy zavartalanul fogad, és indít repülőgépeket, ám ha a munkavállalók képviselői sztrájkot hirdetnek, arról időben tájékoztatják a közvéleményt, és az utazóközönséget is.</p>

A szóvivő megerősítette, hogy a hétvégén eredménytelenül zárult a szakszervezettel történt egyeztetésük. Szerinte az érdekképviselet a tárgyalásokon nem állt elő kézzelfogható követelésekkel. A múlt hét csütörtöki egyeztetésen a szakszervezet a rossz munkakörülményekkel indokolta a sztrájkbizottság létrehozását. Amikor a munkaadó képviselői a helyszínen kérték a szakszervezet képviselőit, hogy mondják meg konkrétan mi a kifogásuk, akkor a pihenőhelyiség koszos hűtőgéprácsait, néhány szárnyashangya jelenlétét, és a dohányzóból hiányzó hamutartókat említették.

Szollár Domokos szerint ezek a kifogások nem alapozhatják meg a munkabeszüntetést. Ezekre a problémákra a munkaadó "akcióprogramot" tett le pénteken a szakszervezet elé, amiben felvázolta, hogy hogyan orvosolja a felvetett gondokat. Ám a szakszervezet ezt nem vette figyelembe, és továbbra is sztrájkkal fenyegetőzik.

A szóvivő szerint a LESZ arra törekedett, hogy kihúzza a törvényben bizosított egyhetes határidőt, ami a sztrájkbizottság megalakulásától az egyeztetés lebonyolítására rendelkezésre áll, és pénteken éjfélkor lejárt. Ez azt jelenti, hogy onnantól kezdve a szakszervezet bármikor meghirdetheti a sztrájkot.

Szollár Domokos elmondta azt is, hogy érthetetlenek a szakszervezet létszámcsökkentési aggályai is, mivel csak 2008-ban a BA az utasbiztonság területén 170-nel, 350-re növelte dolgozóinak számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!