„Addig minden csak állítás, amíg nincsenek bizonyítékok”

Akt.:
Illusztráció - A számozott utcák bontását emlegette Lakatos Miklós
Illusztráció - A számozott utcák bontását emlegette Lakatos Miklós
Miskolc, Nyíregyháza – Botrányvideó készült a miskolci választásokról.

Nyilvánosságra került az N1TV videója a neten széles körben, amelyen Lakatos Miklós nyíregyházi vállalkozó azt állítja, a Fidesz 2014-es miskolci önkormányzati kampányában „feketekasszából” fizetve dolgozott.

A bontással fizettek volna?

Nem tudható, vajon igaz-e vagy sem, amit mond, a videóban nem beszél bizonyítékokról, csak később állítja (lejjebb) a telefonos interjúban a létüket.

Azt mondja, a videón többek között először megbízták Pásztor Albert MSZP-s polgármesterjelölt lejáratásával – az emlékezetes bulifotó az alulöltözött hölgyekkel –, majd mindvégig 150 emberével gyűjtötték az aláírásokat, szervezték a szavazókat.

Mindezt készpénzzel és a stadion, illetve a számozott utcák bontási megbízásának ígéretével ellentételezték volna – hallhatjuk a videóban. Lakatos azt is állítja, hogy bejárt a városházára, ahol szerinte Kovács Zsolt volt a tárgyalópartnere és kapcsolattartója.

A neten látható híradós anyag végén a riporterek megkeresték telefonon Kriza Ákost is, aki határozottan kijelentette, soha nem látta Lakatost, nem tudja, ki az illető, Kovács Zsoltot pedig nem érték el.

Kriza Ákos: feljelentünk

Az ügyben megkerestük Kriza Ákost, aki közleményben válaszolt. A városvezető szerint a riportban „rágalmak, alap nélküli vádaskodások hangzottak el Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatával és személyemmel kapcsolatban”.

„Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatánál soha nem volt »feketekassza«, nincs és nem is lesz, aki alap nélkül rágalmaz és vádaskodik, annak bíróságon kell felelnie ezért” – fogalmaz a polgármester. Mint mondja: „Az alap nélkül vádaskodó vállalkozót az N1TV-nek adott interjúja alkalmával láttam és hallottam először, vele soha nem találkoztam. Az önkormányzat és személyesen én sem álltam a vállalkozóval semmilyen jogviszonyban, minden állítása rágalom az önkormányzat és személyem irányában. A vádaskodóval szemben az önkormányzat képviseletében s a magam nevében megteszem a szükséges jogi lépéseket”.

„Nincs mitől félnem”

A „botrányvideóban” szereplő nyíregyházi vállalkozó telefonon nyilatkozott nekünk:

– Az égvilágon semmiféle félnivalóm sincs, amit a videóban elmondtam, szóról szóra igaz, és bizonyítékaim is vannak erre, amiket az ügyvédemnél helyeztem el letétbe – mondta Lakatos Miklós.

Amikor a bizonyítékokat firtattuk, azt mondta, „az igazságszolgáltatás megfelelő fórumán elő fogom tárni azokat”. „A XXI. században élünk, demokráciában, ahol az igazságnak ki kell derülnie és győznie” – tette hozzá. Mint elmondta, neki most nincs mit hozzátenni a videón elhangzottakhoz, várja a folytatást. Amikor további szándékai felől érdeklődtünk, annyit mondott, hogy kedden találkozik az ügyvédjével, hogy megbeszéljék a további teendőket. Mint elmondta, polgári peren gondolkodik, de hogy mi lesz a pontos tartalma, azt még meg kell beszélnie az ügyvéddel.

Lakatos Miklósnak jeleztük, hogy Miskolc polgármestere rágalomnak nevezte az állításokat és megteszi a szükséges jogi lépéseket. A vállalkozó annyit mondott, hogy nagyon várja már, mert így kiderülhet végre az igazság.

Megkérdeztük azt is, hogy miért várt mostanáig a nyilvánosságra hozatallal? Lakatos Miklós annyit mondott: eddig más fórumokon igyekezett elérni igazát.

Szaniszló BálintPásztor Albert feljelentése

Pásztor Albert, Miskolc korábbi rendőrkapitánya a 2014-es önkormányzati választásokon a baloldali ellenzék polgármesterjelöltje volt.

Az ominózus miskolci választási „botrányvideóban” a nyilatkozó nyíregyházi vállalkozó egyik állítása az volt, hogy vállalt feladatai között volt Pásztor Albert lejáratása. A videóban lejátszottak egy felvételt is, amely a vállalkozó és Pásztor Albert között folyó telefonbeszélgetést rögzítette a kampány idején.

Megkerestük Pásztor Albertet, aki annyit mondott, hogy ismeri, látta a videót s kétségtelen, hogy az ő lejáratása volt az egyik cél.

Elmondta, hogy a videón hallható telefonfelvétel valós volt. Pásztor Albert az érintett vállalkozó, Lakatos Miklós ellen feljelentést is tett, és két büntetőeljárás is folyamatban van. „Bízom az igazságszolgáltatásban. Nem szeretném megzavarni a nyomozást, ezért nem akarok semmi továbbit mondani erről.”

– Amikor véget ért a kampány és maga a választás és elbúcsúztam az engem támogatóktól, azt mondtam, szemét dolog a politika. Most is csak ugyanezt tudom mondani – mondta Pásztor Albert.


Pártreakciók jobbról, balról

MSZP: Ha igaz, amit az N1 TV által közzétett videón egy nyíregyházi vállalkozó állít, akkor Magyarország legsúlyosabb önkormányzati botránya került napvilágra. A rendőrségtől éppen ezért azt várjuk el, hogy azonnal indítson nyomozást az ügyben, Kriza Ákostól pedig azt várjuk, hogy ha az elhangzottak szerinte nem felelnek meg a valóságnak, rágalmazás miatt tegyen büntetőfeljelentést a vállalkozó ellen. A nyomozás idejére pedig csak egyet tehet Kriza Ákos: felfüggeszti polgármesteri tevékenységét mindaddig, amíg nem tisztázza magát!


Jobbik: Az elhangzottak rendkívül súlyos vádak, amelyek – ha igazak – súlyos kérdéseket vetnek fel:

Van-e a miskolci Fidesznek feketekasszája? Elképzelhető-e, hogy a vállalkozóknak vissza kell osztaniuk Miskolcon, ha munkához akarnak jutni? Bevett gyakorlat-e, hogy a városházán több millió forintot tartanak táskákban, ahonnan aztán elszámolás nélkül osztogatják a pénzt? Tisztességesen nyert-e a Fidesz Miskolcon? Ezekre a kérdésekre nemcsak a Jobbik, de minden miskolci lakos, aki most becsapva érzi magát, választ vár.


Lakatos Miklós: „Nincs mitől félnem, bizonyítékaim vannak…”

Miskolc, Nyíregyháza – A „botrányvideóban” szereplő nyíregyházi vállalkozó szerint az igazság győzni fog.

Pásztor Albert a „botrányvideóról”: „Szemét dolog a politika…”

Miskolc – Pásztor Albert, Miskolc korábbi rendőrkapitánya a 2014-es önkormányzati választásokon a baloldali ellenzék polgármesterjelöltje volt.

A “legnagyobb magyar feljelentő” is beszállt a “botrányvideó” ügyébe

Miskolc, Budapest – Tényi István szerint a rendőrségnek meg kell vizsgálni az állítások igazságtartalmát és büntetni a hamis tanúzást.

Kriza Ákos rágalomnak nevezte a “botrányvideó” állításait

Miskolc – Bírósághoz fordul az alaptalan vádaskodások miatt Miskolc polgármestere.

Botrányvideó a miskolci önkormányzati választások kapcsán

Miskolc – Nyilvánosságra került az N1TV videója a neten széles körben, amelyen Lakatos Miklós nyíregyházi vállalkozó részletesen beszámol róla, hogyan vett részt a Fidesz miskolci önkormányzati kampányában.
hirdetés


hirdet�s