Abaújszántó hírei

2018.08.17. 18:18

Szántói borokat tessék!

Abaújszántó - Egy régi lakóházból alakított ki borozót az abaújszántói önkormányzat.

Abaújszántó - Egy régi lakóházból alakított ki borozót az abaújszántói önkormányzat.

A 17. Ivó-napon adták át Abaújszántó új vendéglátó egységét, a Zimmermann borozót. Különlegessége, hogy a város önkormányzata alapította és működteti. Sáfián Ádám, Abaújszántó polgármestere és Bartha Tamás, az Abaújszántói Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója mutatta meg nekünk a borozót, amin ma már egyáltalán nem látszik, hogy egy omladozó épületből született.

Megvalósult álom

– Abaújszántó a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék egyik meghatározó gyöngyszeme, és az volt az álmunk, hogy a helyi, tehát az abaújszántói borászok termékeit kóstolhassák meg itt a vendégek, akár átutazóban tartózkodnak a városban, akár turistaként – mondta a polgármester. – De nemcsak kóstolni lehet a szántói nedűket, hanem palackozott formában meg is lehet vásárolni. A Zimmermann névvel a város egyik meghatározó kereskedőcsaládjára szerettünk volna emlékezni. Ők a 19. század végén, a 20. század elején éltek Abaújszántón. Régi boros címkéken még mindig látható a Zimmermann Lipót is Fiai pincészet felirat – sorolta ­Sáfián Ádám.

Nyitott terasz

A borozóhoz tartozik egy nyitott terasz, szépen burkolt udvar és egy színpad is. Az udvar közös a helytörténeti múzeum udvarával, utóbbit is az elmúlt években újította fel az önkormányzat.

Visszatérve a borozó épületébe megtudjuk, valóban hamvából éledt fel a helyiség. Belül az ablak magasságáig állt a szemét, a födém leszakadva, szinte reménytelennek látszott az egész. De végül pályázati források és saját erő segítségével sikerült rendbe tenni az egykori lakóházat. Helyreállításkor megőrizték az egykori lakóház építészeti stílusát, hangulatát. Első részében szintén az önkormányzat helyi termékek boltját alakította ki, mely hamarosan megnyílik.

A borozó szomszédságában a Helytörténeti Gyűjteményt és Bormúzeumot tekinthetjük meg. Ennek épülete az 1800-as évek végéig vámház volt. E korban pincéje átmenetileg templomként is szolgált. Állandó kiállításai: népi használati tárgyak, eszközök, a csizmadia céh relikviái, dr. Kalocsay Kálmán eszperantista emlékszobája és Jászai Pál történetíró használati tárgyai. Megtekinthetőek még Drozsnyik István modern képzőművész alkotásai is. Az épület felújítása után a pincében Bormúzeum kapott helyet. A bemutatott használati tárgyak többségét a helyi gazdák bocsátották a kiállítás rendelkezésére.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!