Abaújszántó hírei

2017.05.22. 09:27

Jó bor mellé jó zenék Abaújszántón

Abaújszántó - A „kellemest a kellemessel” is össze lehetett kötni Abaújszántón.

Abaújszántó - A „kellemest a kellemessel” is össze lehetett kötni Abaújszántón.

A május 19-i névnapú Szent Ivó eredendően Bretagne szülöttje volt és a XIII. század végén élt.

A szegények ügyeit nagy bölcsességgel, jogi tudással és szeretettel védelmezte mind az egyházi, mind pedig a világi bíróságok előtt. Középkori egyetemek jogi karának, továbbá a jogtudósoknak, jogászoknak, ügyvédeknek, törvénybemenőknek védőszentje.

Egerből érkeztek

Nos, Abaújszántó városa jó másfél évtizede felfedezte ezt a „rokon képzetet”, és évről évre megrendezi az Ivó Napot.

A világörökség részét képezi Abaújszántó pincesora, amely minden esztendőben központi helye az Ivó Napnak.

Az egyik pincénél találkoztunk az Egerből érkezett Lászlóval, aki éppen családját várta, akik felsétáltak a közeli szőlőbe körülnézni, de ő inkább az ücsörgést választotta egy pohár jó bor mellett.

Elmondta, hogy bár az ő környékük is híres borvidék és szereti is az ottani nedűket – tulajdonképpen azért is szokott rá a borivásra –, de a tokaji bor különleges ital, és itt, saját környezetében fogyasztva még különlegesebb élményt nyújt.

Hozzátette még, hogy családja nagyon szeret szép tájakon kirándulni, így ilyenkor, Ivó napja környékén így kötik össze a „kellemest a kellemessel”.

Jó szándékkal

Ez egybecseng a város polgármestere, Sáfián Ádám szándékaival, hiszen az Ivó Nap célja a borok és borkultúra népszerűsítése.

Az ilyenkor Abaújszántóra látogatók bebarangolhatják az egyedülálló, összefüggő abaújszántói pincesort, és megkóstolhatják a pincészetek borait.

A program része volt az is, hogy Szent Ivó szobrát megkoszorúzták a Szent Ivó Borlovagrend tagjainak részvételével.

És ahogy szokás, a jó bor mellé muzsika is jár, így erről is gondoskodtak a szervezők: koncertek, néptáncbemutatók követték egymást a színpadon.

Az Ivó Napot megtisztelő dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője és Sáfián Ádám polgármester elégedetten koccinthattak a program sikerére.

- ÉM-SZB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!