Abaúj-Zemplén összefog

A nyilatkozat aláírói
A nyilatkozat aláírói
Telkibánya – Konzorciumot hoztak létre az abaúji és zempléni települések.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 5. számú abaúji-zempléni választókerület 98 településének hét kistérségi társulása a térség országgyűlési képviselőjének kezdeményezésére konzorciumi megállapodást írt alá szombaton Telkibányán. A konzorcium elnöke a térség országgyűlési képviselője, dr. Hörcsik Richárd lett.

Új korszak

– Az Európai Unió 2014–2020 évek programozási időszakának elsődleges kérdése a lehívható források felhasználhatósági rendszerének, a stratégiai tervezés formájának és a települési pályázati koncepciók kialakításának meghatározása – mondta az aláírást követően dr. Hörcsik Richárd.

– Az önkormányzatoknak elsősorban abban kell új irányvonalat felvenniük, amelyben a gazdasági szektor fejlődésének támogatását, fenntartható működését jobban tudják segíteni, amelyben közigazgatási eszközeikkel, rendszerükkel tudják támogatni a vállalkozások erősödését, munkahelyteremtő és foglalkoztatást növelő képességét. Borsod-Abaúj-Zemplén Magyarország egyik leghátrányosabb megyéje és az 5. számú választókerületében a megyére jellemző problémák hatványozottan jelentkeznek. Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5. számú választókerületének önkormányzati átstrukturálása megtörtént. Létrejött öt új területfejlesztési feladatokat ellátó társulás és átalakult két önkormányzati társulás, amely az eddigi feladatai mellé fokozott súllyal emelte be a területfejlesztést. A társulások területfejlesztési konzorciumba tömörülve egyeztetik és szervezik térségfejlesztő, területfejlesztő és településfejlesztő munkájukat, amelynek során infrastrukturális fejlesztéseik mellett kiemelt fontossággal fordulnak a vállalkozások felé, hogy eszközeikkel és lehetőségeikkel minél inkább segítsék munkájukat a fenntartható gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés és foglalkoztatásnövelés elérése és megtartása érdekében. Az előkészítő szakasz lezárult, most következik az operatív munka.

– Bánhegyi Gábor –

Aláírók

  • Dr. Hörcsik Richárd
  • Abaújszántói Területfejlesztési Társulás
  • Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás
  • Encsi Területfejlesztési Társulás
  • Gönci Területfejlesztési Társulás
  • Hegyközi Szociális Alapszolgáltatási Intézményfenntartó Társulás
  • Sárospataki Területfejlesztési Társulás
  • Sátoraljaújhelyi Területfejlesztési Társulás