Friss hírek

2009.04.22. 13:43

Többet teszünk egészségünkért a válság idején

<p>A válság kezdete óta többet törődnek egészségükkel az emberek. A felnőtt lakosság több mint fele többet tesz a betegségek megelőzéséért, mint egy évvel korábban - derül ki a GfK LHS HealthCare legfrissebb felméréséből. Az ezer fő megkérdezésével készített kutatás arra is rámutat, hogy megnőtt a bizalom az egészségügyi magánszolgáltatók iránt, leginkább a szemorvosi szolgáltatásokat keresik a betegek.</p>

A piackutató vállalat felméréséből kiderül: a jelenlegi gazdasági helyzetben az emberek jobban odafigyelnek egészségük megőrzésére, a betegségek megelőzésére. Ez leginkább a városi alsóközéposztályra és a befutott értelmiségiekre jellemző.

A felnőtt lakosság 51 százaléka tesz ma többet a betegségek megelőzéséért, mint egy évvel korábban. A kutatás szerint azért, mert úgy gondolják, ma érdemes többet költeni az egészségükre, mint a tavaly. Kétharmaduk pedig többet szeretne tudni arról, hogy mit tehet a saját egészségéért.

Az egészségügyi magánszolgáltatók iránti bizalom is megnőtt a válság kezdete óta. A legkeresettebb a fogorvos, a gyerekorvos és a szemész magánszolgáltató. A szolgáltatások iránt 17-36 százalékkal nőtt meg az érdeklődés, a legnagyobb mértékben a szemorvosi szolgáltatásokat keresik a betegek.

A vény nélkül kapható gyógyszerek vásárlásánál a lakosság 67 százaléka nem változtatott szokásain az elmúlt hónapokban. A legnagyobb változás a nyugdíjasok körében figyelhető meg: 33 százalékuk továbbra is vásárol vénynélküli gyógyszereket, 47 százalékuk viszont már csak súlyosabb esetekben szerez be ilyen készítményeket.

A vényköteles gyógyszerek beszerzésénél a lakosság 85 százaléka nem változtatott szokásain, 8 százalék az orvostól kéri az olcsóbb gyógyszert, 7 százalék pedig a patikában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!