Helyi közélet

2013.09.07. 19:06

Dinocsontok a Miskolci Egyetemen?

Miskolc - Dinoszauruszcsontokat kutató geofizikusok végeztek próbaméréseket a Miskolci Egyetemen pénteken délelőtt, amellyel a Kutatók Éjszakájára készül a Geofizikai Tanszék.

Miskolc - Dinoszauruszcsontokat kutató geofizikusok végeztek próbaméréseket a Miskolci Egyetemen pénteken délelőtt, amellyel a Kutatók Éjszakájára készül a Geofizikai Tanszék.A Kutatók Éjszakájára készülünk a „Dinoszauruszcsontok felkutatása földradarral” elnevezésű programmal - mondta lapunknak dr. Szabó Norbert, a Miskolci Egyetem Geofizikai Tanszékének docense. - El is oszlatnám gyorsan azt a tévhitet, hogy itt, az egyetem területén dino csontokat keresnénk! Sokkal inkább egy olyan módszert szeretnénk a közönségnek majd bemutatni, amely alkalmas lehet mindenféle csontok keresésére, így akár dinoszauruszcsontok megtalálására is. Ez egy régészeti célú mérés. Maga a földradar egy sekély behatolású műszer, a talaj felső, körülbelül egy méterét látja. Ezzel a módszerrel kiválóan lehet lokalizálni a csontokat és a régészek munkáját úgy megkönnyíteni, hogy ásás nélkül megtalálhatóak legyenek akár tárgyak, csontok.

Szeptember végén "élesben"

A szerkezetről azt érdemes tudni, hogy van rajta egy antenna rendszer, egy adóvevő, amelyek elektromágneses hullámokat adnak és vesznek. Méghozzá radarhullámokat, amelyek nagyon gyorsak. Ezek a hullámok behatolnak a felszín alá és onnan visszaverődnek. Ha ott olyat észlelnek, amelyek elütnek a környezettől, akkor onnan visszaverődve egy LCD panelen valós időben lehet azt látni (például egy csontot jelez). A fejlesztés egy svéd eszköz, amelyet az egyetem megvásárolt. A szerkezettel a geofizikai tanszék kis csapata dolgozik jelenleg: doktoranduszok és tanszéki mérnökök, akik részt vesznek majd a Kutatók Éjszakáján is. A tesztelés alatt nem, de a tanszék életében egyébként voltak más eszközzel különböző mérések, és bizony a Sárospataki Várban egy régen eltemetett, feledett kovácsműhely falait és különböző eszközöket találtak a tanszék munkatársai néhány évvel ezelőtt. Hogy hol alkalmazzák leginkább ezt a technikát? Ahol még bőven lehet munkája a régészek: Európában Olaszországban és Görögországban, míg a tengerentúlon például Mexikóban.

A Miskolci Egyetemen az idei Kutatók Éjszakájának programjai szeptember 27-én 17 órakor indulnak, ahol fél óránként tart bemutatót a könyvtár mellett a Geofizikai Tanszék. Dinocsont keresésre fel!

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában