Washington

2019.11.26. 20:30

Szupergép, múzeumban

Tizenhat évvel ezelőtt, november 26-án szállt fel utoljára a szuperszonikus repülőgép.

Kolodzey Tamás

Az Air France és a British Airways által egykor üzemeltetett, a hangsebesség kétszeresének túlszárnyalására képes utasszállító repülőgép 1969-ben kapaszkodott először a magasba, majd 1976-tól huszonhét esztendeig szolgálta az utasokat. A légi közlekedés ikonikus jelképének két óra és ötven perc is elegendő volt ahhoz, hogy Londonból New Yorkba „vágtasson”.

Ferihegyen is járt

A korának műszaki csodájaként jellemzett gép egyszer Budapesten is tiszteletét tette: 1985. szeptember 14. ebből a szempontból mérföldkőként vonult be a ferihegyi légikikötő történetébe.

Aztán elérte a végzet.

Az egyik Concorde 2000-ben Párizsnál úgy szenvedett katasztrófát, hogy balesetében műszakilag vétlen volt, aztán közbeszóltak az Amerikát ért terrortámadások, továbbá a gazdaságossági szempontok is.

Az utolsó üzemképes Concorde 2003. november 26-án szállt fel utoljára, majd a megmaradt példányok különböző múzeumokra kerültek.

A washingtoni Dulles nemzetközi bázis tőszomszédságában lévő, óriási repüléstörténeti kiállítóhely egyik sztárja a ma is csodálatosan szép Concorde.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában