Magyarország

2011.02.02. 15:41

LMP: kapkodó energiapolitika helyett világos programra lenne szükség a kormánytól

<p>A Lehet Más a Politika (LMP) szerint kapkodás és fejetlenség uralja a kormány energiapolitikáját, miközben az energia kérdése az egyik legfontosabb a huszonegyedik században.</p>

Biztonság- és társadalompolitikai szempontból is súlyos következményei lehetnek annak, ha nem hirdetnek egyértelmű és világos programot ezen a területen - mondta a Független Hírügynökségnek szerdán Jávor Benedek, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke.

Az ellenzéki politikus szerint lehetne itthon fenntartható és biztonságos energiapolitikát folytatni, de úgy látja, hogy a kormány intézkedései egyelőre nem ebbe az irányba mutatnak, mert ellentmondásos, kiszámíthatatlan energiapolitikai döntéseket hoznak. Itt példaként említette, hogy még mindig sok közpénzzel támogatják a fosszilis energia felhasználását, miközben ezzel csökkentik a zöld energia versenyképességét.

Magyarország tervezett energiastratégiájával kapcsolatban az LMP fontosnak tartja, hogy abban világosan le kell írni, hogyan szabadulhat meg Magyarország a fosszilis energiától illetve hogyan csökkentheti függőségét a külföldi energiától. Jávor Benedek emlékeztetett: az Európai Unió márciusban készül elfogadni az úgynevezett dekarbonizációs útitervet, vagyis annak tervét, hogyan szabadulna meg a közösség 2050-ig a fosszilis energiafüggőségtől. A politikus szerint Magyarországnak is kellene ilyen útitervet készítenie.

A fenntartható fejlődés bizottságának elnöke elmondta azt is: szeretnék, ha a kormány újragondolná az Új Széchenyi Tervben foglaltakat, és megújuló energiaforrásokra, energiatakarékosságra az eddiginél több forrást biztosítanának. Jávor Benedek a kormány tervezett reformprogramjával kapcsolatban jelezte: nem támogatják, hogy pénzt vonjanak el a tömegközlekedéstől.

Az LMP a tervek szerint pénteken tart sajtótájékoztatót a dunai vízlépcsők állítólagos terveivel kapcsolatban.

Az Élőlánc Magyarországért mozgalom arra szólította fel kedden a kormányt, hogy nyilatkozzon arról, akar-e mégis vízlépcsőket építeni a Dunán. A zöld szervezet keddi közleményében hivatkoztak az Új Széchenyi Terv második és hetedik programfejezetére, amelyben az olvasható, hogy a kormány gazdasági programja "célszerűnek tartja" a "Duna többlépcsős duzzasztásának megkezdését", illetve általában a "nagyobb duzzasztóművek" építését.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!