Helyi közélet

2016.01.07. 08:35

Kitiltották a PET-palackokat Tokajban

Tokaj - Tokajban rendelettel tiltják a tokaji bor PET-­palackos árusítását.

Tokaj - Tokajban rendelettel tiltják a tokaji bor PET-­palackos árusítását.

Sokan szembesültek már azzal az élethelyzettel – akár bevallják, akár nem –, amikor baráti társaságban körbejár a PET-palack, és jobb esetben abból töltik pohárba a hegy levét, másik esetben pedig szájról szájra terjed a műanyag „üveg” és onnan kortyolják a boritalt.

Mégpedig azért, mert elterjedt egyebek mellett a bor PET-palackban történő árusítása. Gazdaságosabb a kiszerelés, meg akadnak olyan borok, amelyeken még javít is ez a fajta csomagolás.

Tokaj szerepe

Akadnak azonban olyan szituációk, amikor már illúzióromboló hatása van a PET-palacknak. Ilyen helyzet például a tokaj-hegyvidéki borok PET-palackosítása. Hiszen ha büszkék akarunk lenni Tokaj-Hegyaljára, akkor a csomagolás módját is meg kell adni az itt termett szőlőből előállított bornak. Azonban úton-útfélen bele lehet botlani a borvidéken az út mentén kirakott PET-palackos borokba. Tokaj egy része mostantól kivétel lesz, ugyanis a tokaji önkormányzat rendelete szerint 2016 januárjától tilos PET-palackban bort árulni és árubemutatás céljából kihelyezni. A döntés a város tulajdonában álló közterületeken tiltja meg a flakonos bor kereskedelmét, de az üzletekben továbbra is kapható lesz a „gazdaságos” kiszerelés.

Ha a világban bárhol azt mondom, Tokaj, sokan felkapják a fejüket, mert ismerősen cseng a Tokaji kifejezés, amit a bornak köszönhetünk – mondja Posta György, Tokaj polgármestere. – Ráadásul, ha komolyan veszem Tokaj küldetését, akkor fel kell vállalnom, vállalnunk az ehhez társuló igényességet. Emiatt alkottuk meg az országban elsőként ezt a rendeletet, amihez már sokan gratuláltak. Hogy lesznek-e követőink, azt még nem tudom, de nagyon remélem, hogy igen.

Posta György elmondta, folyamatosan ellenőrizni fogják, betartják-e a rendeletet. Egyelőre még csak figyelmeztetik azokat, akik továbbra is PET-palackban árulják Tokajban a bort, és ha ez nem használ, akkor pénzbírsággal sújtják majd a szabályszegőket.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában