Helyi közélet

2014.11.11. 15:43

Jó volt az a régi füzet

Borsod-Abaúj-Zemplén - A szülők hiányolják a továbbtanulási tájékoztató füzetet, az iskolák szerint megoldható a gond.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A szülők hiányolják a továbbtanulási tájékoztató füzetet, az iskolák szerint megoldható a gond.Mónika, a kétgyermekes édesanya igencsak meglepődött, amikor kiderült, hogy a most nyolcadikos lányának már nem adnak az iskolában továbbtanulási tájékoztató füzetet. Amikor néhány éve még a fia állt pályaválasztás előtt, ő megkapta a füzetet, amiben a szülők megtalálták a megye összes középiskoláját, azok képzéseit, felvételi követelményeit és a nyílt napok időpontját.

– Azt mondták a lányom iskolájában, hogy az interneten úgyis megtalálható minden iskola felvételi tájékoztatója. Igen ám, csakhogy így külön-külön kell keres­gélnem az iskolák honlapján. A füzetben pedig minden együtt volt. De probléma az is, hogy mi nem Miskolcon lakunk, és nem tudom, hogy a megyeszékhelyen pontosan milyen oktatási intézmények vannak – panaszolja a szülő.

Egy édesapa pedig arról számolt be, hogy amikor az egyik miskolci gimnázium honlapját kereste, az nem volt elérhető. Szerinte lefagyott a rengeteg érdeklődő miatt. Sőt, olyan honlapot is talált, amin még fent sincs a tájékoztató. Hozzátette: utánanézett, és kiderült, hogy Budapesten meg tudták azt oldani, hogy egy honlapra összegyűjtötték az összes fővárosi középiskola internetes elérhetőségét, kerületenként csoportosítva. Ez nagy segítség lenne a megyénkbeli szülőknek is – jegyezte meg az édesapa.

Nem probléma

Általános iskolákban érdeklődve viszont azt hallottuk, hogy szülőknek nem okoz óriási problémát a füzet hiánya. A tájékoztatót egyébként korábban a B.-A.-Z. Megyei Pedagógiai Intézet adta ki, de amióta ez az intézmény is a Klik fenntartásába került, takarékossági okok miatt nincs nyomtatott kiadvány. A miskolci Herman Ottó Általános Iskola igazgatóhelyettese, Mudri István az Észak-Magyarországnak elmondta: a szülők az interneten tudnak tájékozódni, de az iskolának is van minden középiskoláról néhányoldalas tájékoztatója. Aki ezt igényli, annak szívesen adnak. A napokban rendezik a sportcsarnokban a pályaválasztási kiállítást, ami szintén nagy segítség a szülőknek és diákoknak egyaránt, de az iskola vezetése és az osztályfőnökök is segítenek.

A héten pályaválasztási hét van az intézményben, tehát mindenki megkapja a megfelelő információt. Akinek pedig nincs otthon internet, az iskolai számítógépen tájékozódhat.

ÉM-HE

Közel legyen

A miskolci II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában sem jelezték a szülők, hogy nem boldogulnának a füzet nélkül, mondta az Észak-Magyarországnak Pásztorné Bakó Márta igazgató. Azok a szülők, akik a szívükön viselik a gyerek sorsát, tájékozódnak a középiskolákról interneten vagy az osztályfőnök segítségével. Vannak azonban olyanok is, akiket nem érdekel gyermekük továbbtanulása, nekik az egyetlen szempont, hogy az iskola közel legyen, hogy ne kelljen bérletet vásárolni, fogalmazott az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában