Friss hírek

2009.06.03. 16:11

Bokros: Magyarország felett áll az idő

<p>Magyarország a XXI. század első évtizedét elvesztegette gazdasági és társadalmi fejlődés szempontjából, mostantól viszont szükség van a változásokra. Erről Bokros Lajos, az MDF listavezetője beszélt Dávid Ibolyával, a párt elnökével tartott közös sajtótájékoztatóján, Budapesten az Időkeréknél szerdán. Az építménynek Bokros szerint kettős értelme van: egyrészt a közpénzek folyamatos pazarlására emlékeztet, másrészt, hogy áll az idő Magyarország felett.</p>

Dávid Ibolya a Magyarország uniós csatlakozásának alkalmából felállított Időkereket a kapkodó és nagyon drága kormányzati munka szimbólumának nevezte. Az MDF elnöke úgy fogalmazott: talán csak ebben a homokórában van annyi homokszem, ahány gigantikus ötlettel az MSZP-SZDSZ kormány előállt az elmúlt évek során. Kiemelte a 2002-ben megszavazott 100 napos programot, a 2005-ös Száz lépés programot, a 2006-os Új Magyarország kormányprogramot, az Úgy egyensúly programot, valamint 2007-ből a Szembenézést, az Öt zászlóshajó programot és az úgynevezett Tisztasági csomagot. Ahogyan az Időkerék is csak 2004. május 2-ig volt érdekes a kormánynak, úgy az ország vezetése kapcsán sem volt soha hosszú távú elképzelése - jegyezte meg Dávid Ibolya.

2006-ban kipukkadt a kormányzati ígérethalmaz, és félő, hogy ugyanígy lepleződik le a fideszes demagógia a következő választás után - mondta a pártelnök. Az MDF az átgondolatlan és populista politika ellen dolgozik, és józan, reformpárti, reális politikát kínál - közölte.

Bokros Lajos szerint kettős értelme van az 56-osok terén álló Időkeréknek: egyrészt a közpénzek folyamatos pazarlásának, másfelől pedig annak szimbóluma, hogy Magyarország felett megállt az idő. Működnie kellene, de ugyanúgy áll, ahogy Magyarország felett az idő - fogalmazott. Az MDF listavezetője úgy látja, hogy gazdasági és társadalmi fejlődés szempontjából Magyarország elvesztegette a XXI. század első évtizedét, a következő felét azonban nem szabadna. A volt pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Szlovákiában - ahol már bevezették az eurót - részt vett a reformok kidolgozásában. Mint mondta: "szerény eszközeit" felajánlja Magyarországon és az uniós színtereken is.

A listavezetők vitájáról szóló kérdés kapcsán Bokros Lajos azt mondta: a pénteki időpont miatt nem lesz elég hatékony a vita, mivel nem tudnak majd egymásra érdemben reflektálni. A listavezető ugyanakkor bízik abban, hogy az emberek megismerik a pártok elképzeléseit, programjait, hogy ezek alapján szavazzanak vasárnap.

A listavezetők vitáját pénteken 12 órakor tartják a Magyar Televízió új székházában. A köztévé valószínűleg délután, vagy este tűzi műsorára a megmérettetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!