Magyarország

2010.01.28. 15:22

Soros György szerint 50 éven belül nem lesz még egy olyan válság, mint a mostani

<p>Hosszú idõbe telik, mire biztonságossá lehet tenni a bankrendszereket - mondta Soros György csütörtökön a BBC-nek a davosi Világgazdasági Fórumon.</p>

A magyar származású amerikai üzletember szerint ezzel nem kell sietni, mivel a 2008-ban világméretûvé vált válság szerinte nem fog megismétlõdni 50 éven belül, ezért van idõ a korrekciókra.
Soros György egy nappal korábban azt mondta, hogy egyetért Barack Obama amerikai elnök tervezett reformjával, miszerint korlátozni kell a bankok méretét. Soros úgy fogalmazott, hogy radikálisan fel kellene darabolni azokat a bankokat, amelyek méretük miatt túlságosan könnyen kerülhetnek bajba. Csütörtökön a brit pénzügyminiszter is csatlakozott azokhoz, akik ezzel nem értenek egyet. Alistair Darling szerint ez nem megoldás arra, hogy elkerülhetõk legyenek a jövõben a mostanihoz hasonló válságok. A bankrendszerek átalakítása, illetve a pénzvilágnak az amerikai elnök reformjával kapcsolatos aggodalma a fõ témája a tanácskozáson megtartott különmegbeszéléseknek is. Errõl tárgyalt reggelizés közben a brit kereskedelmi miniszter, Mervyn Davies a Deutsche Bank vezetõjével, Josef Ackermann-nal.

A davosi fórumon Bill Clinton elindított egy speciális szekciót Haiti-rõl. A volt amerikai elnök azt mondta, hogy egy hálózatot kell létrehozni az élelem és az ivóvíz hatékony és szervezett elosztása érdekében. "Ha van itt valaki, aki tudja, hogy juthatok hozzá kisebb és nagyobb teherautókhoz, akkor jelentkezzen, mert legalább 100-ra van szükségem már holnap" - jegyezte meg tréfálkozva Clinton. Nagyon komolyan beszélt viszont néhány üzletember a katasztrófa utáni lehetõségekrõl. "Haiti tágra nyílt az ület elõtt" - mondta egyikük, Denis O Brien, akinek cége, a Digicel országos telekommunikációs hálózatok újjáépítésére specializálódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!