Helyi közélet

2007.12.19. 17:10

Csillagszóró hadműveletbe botlottunk a Dérynén

<p>Miskolc - A Déryné utcai karácsonyi vásáron jártunk, amikor tőlünk nem messze „razziáztak”. „Mindennap jön valami hatóság, és ellenőrinek minket” – mondja az a kereskedő, aki mellett megálltam, miközben figyeltünk. <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-regionalis-adohivatal-2007-es-eredmenyei/cn/boon-news-em_01-20071218-041545"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A regionális adóhivatal 2007-es eredményei </B></A>&#160;<DIA width="850" height="630" alt="APECH ellenőrzés 2007.12.19."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/APECH_ellen__337_rz_s_2007_12_19_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="APECH ellenőrzés 2007.12.19." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Miközben többedmagunkkal figyeltük az ellenőrzést, a mellettem álló, magát csak Istvánként megnevező kereskedő mondja: már meg sem lepődik. Mint mondja: ő már csak sortűzhadműveletnek csúfolja az egyébként csillagszóró hadműveletnek elnevezett karácsony előtti ellenőrzési akciót. Kérdésünkre kifejti: nem azzal van a baj, hogy ellenőrzik a szabályok betartását, hanem a szabályozással, pontosabban a szabályok sokaságával. A túlszabályozás pedig ellehetetleníti működésüket. „Egyébként meg, amibe nem kellene abba is beleköt sok hatóság. Sok minden nem találnak, mert már fel vagyunk készülve az ellenőrzésekre, így arra is figyelünk, hogy minden rendben legyen” – folytatja, majd sorolja: az ÁNTSZ, a közterületesek, a fogyasztóvédelem, a munkaügyi felügyelet, az adóhivatal - valamelyik hatóság ellenőreiből minden napra jut egy.

Rendben volt

Most éppen adóhatósági ellenőrzésnek voltunk szemtanúi, derült ki, miután az ellenőrzést követően a megvizsgált kereskedőt faggatunk.
Próbavásárlást végeztek, de természetesen adtam számlát. Minden rendben volt – tudatta Csőry Magdolna, az ellenőrzött standon dolgozó eladó. Kérdésünkre jelezte: eddig még nem volt baj, de persze nagyon figyelnek is arra, hogy a hatóságok mindent rendbenlevőnek találjanak. Majd ő is elmondta: túl sok itt az ellenőrzés, ahhoz, hogy bármelyik kereskedő akár csak figyelmetlenségből is hibát kövessen el. Majd hozzáteszi, egy nappal korábban a munkaügyisek jártak a vásáron, előtte a fogyasztóvédelem – vagyis tényleg nagyon szem előtt vannak.
A jogkövető magatartás azonban nem mindenki sajátja, bár az is igaz: az ellenőrzési tapasztalatok nem mutatnak rossz képet. Mint megtudtuk a regionális adóhatóság által eddig elvégzett 298 darab vizsgálatból 14 esetben nem bocsátottak ki az értékesítésről semmilyen bizonylatot az adózók, valamint további 64 esetben egyéb mulasztást (mint például hiányos nyugtaadást) tártak fel az adóellenőrök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában