Friss hírek

2009.06.22. 15:46

Meghosszabbította az Energia Klub a Napkorona Bajnokság nevezési határidejét

<p>Az Energia Klub szeptember 30-ra módosította a Napkorona Bajnokság jelentkezési határidejét. A versenyen azokat a településeket keresik, ahol az ott élő lakossághoz viszonyítva a legnagyobb a napenergia hasznosítás aránya. Az eredeti kiírásában, a településeknek a www.napkoronabajnoksag.hu oldalon június 21-ig kellett jelentkezniük. Eddig csak öt település sorakozott fel, de a szervezők bíznak abban, hogy több olyan önkormányzat is benevez a versenyre, ahol már komoly múltja van a megújuló energiák hasznosításának - derül ki az Energia Klub hétfői közleményéből.</p>

A Napkorona Bajnokságra bármelyik magyarországi település benevezhet. A résztvevőknek 2010. március 21-ig össze kell gyűjteniük azokat az adatokat, hogy a településükön összesen hány négyzetméternyi napkollektor és hány kW kapacitású napelem üzemel. A bajnokságban 3 települési kategóriában - 5 ezer fő alatti; 5 ezer-50 ezer fő közötti és a 50 ezer fő feletti - hirdetnek győzteseket 2010. áprilisában.

Eddig csak öt önkormányzat nevezett be a napenergiát hasznosító települések versengésébe: így Budapest XI. kerületének önkormányzata, Orosháza és Nagypáli mellett, Budapest-Hegyvidék önkormányzata és Dunaújváros már biztosan az indulók között vannak. A szervezők bíznak abban, hogy még több olyan település is elindul a versenyen, amelyik már évtizedes múlttal rendelkezik a megújuló energiák hasznosítása terén.

Az Energia Klub szerint, szemléletváltásra lenne szükség magyarországon, hiszen hiába kedvezőek a hazai természeti adottságok, a napenergia-hasznosítás még mindig nem éri el a megújuló energiafelhasználás 0,01 százalékát sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!