Helyi közélet

2015.08.13. 08:11

Visszaveszi a város a darugyár helyét?

Miskolc - Már két éve csúszik a finn darugyár megnyitása, az indok az európai piac válsága.

Miskolc - Már két éve csúszik a finn darugyár megnyitása, az indok az európai piac válsága.

Információink szerint az idén lenne lehetősége a miskolci önkormányzatnak arra, hogy azt a területet, amelyet a Mechatronikai Ipari Parkban (MIP) a finn darugyár évekkel ezelőtt megvásárolt, most eladási áron visszavásárolja. A terület 25 hektár, és a kezdeti tervek arról szóltak, hogy 2013-ban nyithat a gyár: a finnországi székhelyű Konecranes Finance OY nevű csoport első körben 400 embert foglalkoztat majd, de a háttérszolgáltatással együtt körülbelül 1500 embernek terveznek a későbbiekben munkát adni. Majd egyéves csúszást jelentettek be, de most, két évvel később sincs jele annak, hogy a gyár épülne. A cég hazai képviselőjével lapunk többször beszélt, akkor azt a választ kaptuk, nem lehet tudni, pontosan mennyit csúszik a beruházás. A halasztás okaként pedig azt mondta: a gyár európai piacra gyártana, az európai piacon azonban bizonytalan a helyzet.

A miskolci testületi ülésen többször téma volt a finn cég beruházása, akkor Pfliegler Péter alpolgármester is elmondta, a recesszió miatt nem építkezik a Konecranes. Az alpolgármester azonban hangsúlyozta: „De nem mondta, hogy nem fog. Ha azonban egy új befektető érkezik, akkor megoldjuk a terület kiváltását”.

Hogyan tovább?

Úgy tudjuk, most itt lenne a lehetőség arra, hogy visszavásárolja a város a 25 hektárt. Éppen ezért az önkormányzatnál érdeklődtünk arról, élnek-e a lehetőséggel. Koczák Szilvia városházi szóvivőtől azt a választ kaptuk: „A város részéről nincs a témával kapcsolatban kiadható információ. Hogy milyen szándékai vannak a gyárnak, azt ők tudják megmondani”.

Megkerestük Újhelyi Csabát, a cég magyarországi képviselőjét, aki elmondta, nincs semmilyen információja arról, hogy mikorra épül meg a gyár, illetve arról sem tud, hogy a területet visszaadják – eladják – vagy sem a városnak.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában