A fagynál komolyabb gond a méhek hiánya

A hónap elején virágba borultak a fák, de a méhek „késnek” a hideg miatt, ami nagy gondot okozhat a gyümölcsösökben
A hónap elején virágba borultak a fák, de a méhek „késnek” a hideg miatt, ami nagy gondot okozhat a gyümölcsösökben - © Fotó: Ádám János
Tokaj – Még folynak a pontos felmérések, de nem okoz majd számottevő terméskiesést a fagy a szőlőkben megyénkben.

Hegyalja egyes területein a hajtások megfáztak, van, ahol le is fagytak, de úgy tűnik, nincs nagy baj, mondta lapunknak Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke. Hozzátette: ilyen széllel érkező, hideg levegő esetén minden védekezés – legyen szó füstölésről vagy permetezésről – szemfényvesztés és pénzkidobás lett volna.

Májusban még gond lehet

A magasabban fekvő területeken nincs semmi gond, a mélyebben fekvő szőlőkben viszont már mutatkozik a fagy­kár, reagált megkeresésünkre Farkas Attila, a Bükki Borvidék Hegyközségi Tanácsának vezetője. Jelenleg úgy látszik, hogy olyan mértékű kárt nem szenvedtek a borvidéken, ami kihatna az idei termésre és azt is hangsúlyozta, hogy a megfelelő kondícióban lévő ültetvényeknek nem okozhatott bajt a tavaszi hideg. A májusi, virágzás közben érkező fagytól azonban jobban tart.

Időben végezhetnek

A gyümölcsösökből, elsősorban az almásokból és diósokból kaptak fagykárra vonatkozó jelzéseket, amelyeket jelenleg is felmérnek, tudtuk meg Taskó Józseftől, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökétől. A földeken a repce elég magas szinten virágzik, itt még később kiderülhet fagykár. De az elnök szerint nagyobb baj, hogy a hideg miatt még nem jelentek meg a méhek, pedig a földeken és a gyümölcsösökben is nagy szükség lenne rájuk.

A csapadék kifejezetten jól jött a tavaszi és őszi kultúráknak is, amelyek szépen fejlődnek. A napraforgó és a kukorica vetése folyamatos – jelenleg 50–60 százalékos készültséggel –, ahogy a tápanyag-utánpótlások, permetezések is. Most úgy tűnik, hogy május közepére időben végeznek a tavaszi munkákkal mindenhol a földeken.

ÉM-HI