Nagyvilág

2010.08.27. 21:11

Ki lehet figurázni az elnökjelölteket Brazíliában

<p>Megsemmisítette a brazil Legfelső Bíróság pénteken azt a kormánydöntést, amely megtiltotta a médiának, hogy kifigurázza az elnökválasztásra készülő politikusokat - közölte pénteken az AFP. A testület szerint a hevesen bírált döntés megsérti a szólásszabadság jogát.</p>

A tilalom főleg a komikusokat és a kommentátorokat háborította fel országszerte. Azt állították, hogy a döntés az 1964 és 1985 közötti katonai rezsimek korszakát idézi fel. A tilalom értelmében a rádiók és tévék nem adhattak le olyan anyagokat, amelyek nevetségessé teszik az október 3-i elnökválasztások jelöltjeit.

Bruno Mazzeo, az egyik legnépszerűbb brazil komédiás szerint a megsemmisített döntés olyan volt, mintha "betiltották volna a beszélgetést a fociról a világbajnokság idején". A Legfelső Bíróság döntése után készült gyorsfelmérések azt mutatják a brazil média szerint, hogy az emberek elsöprő többsége támogatja a tilalom érvénytelenítését.

A jelenlegi államfő, a baloldali Lula da Silva az év végén távozik hivatalából. Az őszi elnökválasztásokon hárman fognak versengeni az elnöki posztért. Az AFP szerint egyikük sem rendelkezik a távozó elnökéhez hasonló karizmatikus erővel.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!