Helyi közélet

2015.01.14. 09:48

Bármilyen kis segítség is jól jönne

Monok - A monoki idős asszony gazdát keres nemrég született kutyáinak.

Monok - A monoki idős asszony gazdát keres nemrég született kutyáinak.

Szir Jenőnének jelenleg kilenc kutyája van. Ebből öt az udvaron, négy bent a házban. A bentlakók közül az egyik az anyuka, a másik három négy hónapos kölyök, keverékek és rendkívül bizalmatlanok.

Megmentették

– Még nekem sem hagyják, hogy megsimogassam őket – mondja Szir Jenőné. – Csak akkor érnek hozzám, amikor reggel ébresztenek, hogy engedjem ki őket. Nem szívesen hagyom őket kint az udvaron, mert rossz a kerítés, nem akarom, hogy elmászkáljanak. Régi olvasója vagyok az Észak-Magyarországnak, azért fordultam a laphoz, mert egyre elkeserítőbb helyzetben vagyok. A férjem tavaly 45 év házasság után itt hagyott, a gyerekeim már régóta Angliában élnek, teljesen egyedül vagyok. Ennek a háznak a rezsije magas, most összeszámoltam, az éves végelszámoláskor 150 ezer forintot kellene kifizetnem, de a nyugdíjam csak 84 ezer forint. A karácsonykor a lapban megjelent felhívásnak köszönhetően többen is küldtek adományokat, de az is már lassan elfogy, nem nagyon tudok mit adni a kutyáknak, meg magamnak sem. Tavaly ötször törték fel a férjem szerszámoskamráját, már mindent elhordtak belőle, már nem nagyon tudok mit eladni. A szívem egy kicsit meghasadna, ha meg kellene válni a kiskutyáktól, de jó lenne, ha elvinnék őket házhoz, mert ahogy nőnek, egyre többet akarnak enni és ezt már nem nagyon bírom.

Korábban az áramot is kikapcsolták a házban.

– Sokan bolond vénasszonynak tartanak, amiért ennyi kutyát tartok a házban, de tessék elképzelni, hogy ők mentették meg az életemet. Súlyos gerincbeteg vagyok, nem emelhetek, ezért fával nem fűthetek, gázra meg nem nagyon van pénzem. A két nagy kutyám melegített a hidegebb éjszakákon, hogy ne fagyjak halálra. Nincs az a pénz, amiért őket elengedném.

Segítenek

– Ismerjük a problémát, és lehetőségeinkhez mérten segítünk is – mondja Demeterné Bártfai Emese, Monok polgármestere. – Hordatunk neki ebédet, amikor tehetjük, apróbb segélyekkel is támogatjuk. Volt, hogy saját pénzemből váltottam ki a gyógyszereit. Jenő bácsi tavaly költözött be Miskolcra egy idősotthonba. Vele is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, ha kell, Jenő bácsi eljön, kifizeti a számlákat, fizeti a felesége részét is a Gyertyalángba. Az igazi megoldás az lehetne, ha nem egyedül élne abban a nagy házban, hanem beköltözne egy idősek otthonába, amelynek a költségeit a gyerekei állnák is, de nem hajlandó. Sajnáljuk a nénit, Monok is egyre öregedő településsé válik és sok egyedül élő idős embernek vannak hasonló gondjai, amelyeket ha megoldani teljes mértékben nem tudtunk, de ahogy tudjuk, legalább enyhítünk azon.

ÉM-BG


Elérhetőség

Aki segíteni szeretne Szir Jenőnének, a 47/456-446-os telefonszámon jelentkezhet nála.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában