Helyi közélet

2014.04.17. 15:41

Jegyzet: Szerencsi, te édes

<em>Szerencsen is gyakran megfordulunk. A kisváros számomra egyet jelent a csokoládéval</em>. <strong>Szántó István jegyzete</strong>.

Szerencsen is gyakran megfordulunk. A kisváros számomra egyet jelent a csokoládéval. Szántó István jegyzete.Az aprócska főutcai édességboltban mindent átható, cukros, kakaós illat terjeng. A fekvő almáriumokban francia drazsé, praliné, savanyú cukorka és még ki tudja, mi minden más nyalánkság várja, hogy a tízdekás fehér zacskókba mérjék ki. Az amerikás rágóknak még nyoma sincs. Mamám máig is édesszájú, törzsvásárlók vagyunk a 605. számú, Széchenyi út 64. szám alatti boltban. Mindkét eladó, Évike, Marika is szól, ha friss parány, pilótakeksz vagy Melba kocka érkezik. Ajándékba is innen választunk desszertet, legtöbbször a nagydobozos Kedvencet. Kamaszként már önállóan is bejárok, a hetven filléres Inota a kedvencem, de ha nem jól vagyok eleresztve, beérem a pár filléres kis Balatonnal. Ez is kockaszámra kapható, mint a Melba, amit mindössze negyven fillérért kapunk. S képes vagyok felidézni az ezüst, az arany desszertkocka vagy a Pompadur és a Vadász szelet feledhetetlen ízeit is.

Szerencsen is gyakran megfordulunk. A kisváros számomra egyet jelent a csokoládéval. Már a levegőjében is száll a tömény, csupa kakaó aroma. Sokáig csak a gyár melletti mintaboltig jutok el, ahol kilószámra kapható az olcsó törmelék, táblás vagy a kevésbé sikerült, de még élvezhető édesség. Majd mint mindenre kíváncsi szerkesztő palántának megvalósul a nagy álmom, s a gyár kapuján is túljutok. Fehér köpenyben és sapkában járjuk be az üzemet. Első kérdésem elméleti, ehetnek-e az itt dolgozók és mennyit az előttük tornyosuló édességekből. Az igazgató a vesémbe lát, a válasz gyakorlati. Csarnokról csarnokra kínálgat. Mindent meg kellene kóstolnom negyedórán belül, eltelek, fél óra múlva már gondolni se vagyok képes a mogyorós, krémes, epres csokira. Hamar elhiszem, hogy a nyomtató ló száját nem hogy nem lehet, nem is érdemes bekötni. Megtudom, minden újfelvételes egy hét után megcsömörlik. Főleg, ha álmában is hordószámra hullámzik a szeme előtt a Zizi vagy a Duna kavics.

Kovács György, vezérigazgató végigjárja a magyar édesipar vezetői szamárlétráját. Mindannyiszor csokiban utazik, de egy időben még a cukorgyártásért is ő felel. Szigorú, határozott vezető, átlátja a helyzetet. A szerencsi és a diósgyőri gyár virágzó komplexum. A fénykorát éli a nagymúltú élelmiszerágazat. Minden termékük eladható a határokon túl is. Legnagyobb piacuk a Német Szövetségi Köztársaság, miközben az összes csokigyártó, cukorkaformáló gépet a demokratikusnak nevezett Németországból vásárolják. Mondják, az itt készülő, kézzel csomagolt mikulásoknak és nyusziknak nincsen párja a világban. Azzal is eldicsekszenek, hogy ezeket Tóth Gyula, a gyár grafikusa rajzolja, szerkeszti. Hogy mindez hihetőbb legyen, lefotózohatjuk az óriási tapsifülest, ami minden nemzetközi vásáron a szerencsiek standját őrzi.

Vajon miből van a csokoládé? Jó kérdés. A szerencsi gyerekek vágják, hogy itt pörkölik a drága kakaóbabot – akkor látok ilyet először – majd leőrlik, de nem akárhogyan. Ebből lesz finom por és vaj, amihez ízlés szerint kevernek, kavarnak, főznek, fagyasztanak a szigorúan titkos receptek alapján. A lila Milka még nem annyira ismerős, viszont a tej boci az apró és a táblás, a Keserű 101, a Melódia és a társai mindennapjaink részei. A gyári laboratóriumban féltve őrzik a receptúrákat, figyelemmel kísérik a világ változó ízlését, és sorra tervezik az újabb termékeket. A szerencsi bocis emblémásakat.

A Magyar Édesipar egy hatalmas tröszt, Szerencsen kívül Győrben és a fővárosban is van gyáruk, de az itteni a legismertebb a világban. Csaknem kétezren dolgoznak itt, ha a rendelés úgy kívánja, akár három műszakban is. Húsvéttól októberig csomagolják a szaloncukrot, a télapót, hogy a következő ciklusban átadhassák a helyet a tojást tojó nyulaknak. Sose gondolnánk, hogy egyszer ennek is vége lehet.

Kovács György nyugdíjas vezérigazgató teli szép emlékekkel. A régi kollégák, közös ismerősök Szakáll Sándor főmérnök, Takács Zoltán, Szerényi László és Janovics László. Gyorsan lepergett az utolsó húsz esztendő, s már csak a lényeges momentumokra emlékszik. Hogy a kilencvenes években a messziről jött multi cég szemet vetett a gyárra. Megtetszett nekik a szerencsiek széles termékpalettája. Itt is lejátszódik mindaz, ami a kilencvenes években végbemegy a hazai élelmiszeriparban. Jönnek a befektetők, hozzák a pénzt, ami itt nagyon hiányzik a fejlesztésekhez, és ha nem is kolbászból, de selyemcukorból lesz a kerítés.

Kovács György az utolsó önálló vezér a gyárban. Az idegenek profilt tisztítanak – ez finoman fogalmazva – ami jó volt nekik is, azt elviszik, s kezdik lassan leépíteni a termelést. Bekebelezik a szerencsiek piacát. Amit lehet, kiszerveznek. A szemfülesebbek, hála a sorsnak a jobb gépeket megmentik vagy bérelik, s csak azért is folytatják az édességek termelését. Nekik köszönhetjük, hogy unokám is tudja már, nemcsak fülbemászó, hanem ritka finom Melódia szelet is van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában