Magyarország

2011.02.17. 11:13

Öt hónap után hazaengedik a 38 dekával született Szebasztiánt

<p>Öt hónap után hazaengedik a Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati klinikájáról azt a kisfiút, aki egyike annak a 100 csecsemőnek, aki 40 dekás vagy annál kisebb súllyal született.</p>

Jeager Judit, a gyermekintenzív-osztály egyik vezetője, a gyermek kezelőorvosa elmondta, az ilyen pici gyermekek többségét eddig általában csak az Egyesült Államokban, Németországban, Angliában tudták megmenteni, Közép-Kelet-Európában csak egyetlen egy esetet ismernek, de ott a gyermek súlyosan károsodott. A csütörtökön hazaengedett Szebasztián viszont az orvosok és a nővérek áldozatos odafigyelésének, gondozásának eredményeként egészséges, és már 2,2 kilogrammot nyom.

Szebasztián 380 grammal születettszeptemberben,a terhesség 23. hetében. Sokáig gépekkel tartották életben és nála is számos, a koraszülötteknél előforduló probléma lépett fel: levált a retinája, eltörött a csontja, etetési gondokkal küzdött és több fertőzésen is átesett azalatt az öt hónap alatt, ameddig az intenzív osztály nyolc orvosa és harminc nővére küzdött az életéért. Jeager Judit hangsúlyozta, természetesen az is kellett a túléléshez, hogy a kisfiúban hihetetlenül erős legyen az élniakarás.

Fejlődött a koraszülött ellátás

Az intenzívosztály vezető orvosa felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi harminc évben rengeteget fejlődött a koraszülött-ellátás Magyarországon. Míg az 1980-as években az 1 kilogramm alatt született csecsemőknek csak 10 százaléka maradt életben, addig jelenleg az ilyen kis súllyal született piciknek a 90 százalékát már meg tudják menteni. Azért is jelentős ez az eredmény, mert míg Nyugat-Európában és Amerikában egy akkora koraszülött intenzív osztályon, mint például a Semmelweis Egyetem klinikáján van, 120 nővér dolgozik, addig a budapesti kórházban ez a létszám 30 fő. A géppark sem olyan korszerű, mint a tengerentúlon, a magyar műszerek életkora átlagosan 5 év és az OEP finanszírozásból sem futja új berendezésekre - tette hozzá.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!