Magyarország

2010.10.20. 15:59

Az emberi jogi bizottság is elfogadta a 2006-os jelentést

<p>Elfogadta az Országgyűlés emberi jogi bizottsága szerdai ülésén azt a jelentést, amelyet a testület albizottsága készített a 2006-os őszi eseményekről. A dokumentum egyebek mellett azt tartalmazza, hogy az akkori miniszterelnök, azaz Gyurcsány Ferenc a történtek politikai felelőse.</p>

Elkészítette jelentését a 2006-os őszi eseményeket vizsgáló albizottság. Gulyás Gergely, a testület elnöke azt mondta, hogy 4 év után is érdemes volt feldolgozni az akkor történteket. Szerinte az albizottság objektivitásra törekedett és a dokumentumból is kiderül, hogy nem boszorkányüldözés zajlott.

A jelentés szerint az albizottság által meghallgatott személyek közül senki sem tudott elfogadható szakmai magyarázatot adni arra, hogy a székházostrom estéjén miért nem rendeltek el időben riadót a fővárosi rendőrségnél vagy a Rendészeti Biztonsági Szolgálatnál. A jelentés szerint a "szakmai hibák kritikus tömege, a parancsnoki rendszer teljes felbomlása és a nyilvánvaló fegyelmi vétségek, illetve katonai bűncselekményeket követő felelősségre vonás elmaradása miatt súlyos érvek szólnak amellett, hogy a rendőrök egy részét áldozatul dobták oda a feldühödött tömeg elé".

A jelentésből az is kiderül, hogy a tévéostromot követő napokon a rendőrség példátlan és válogatás nélküli brutalitással lépett fel. Szomorú tényként említi a dokumentum emellett, hogy tömeges szakmai hibák történtek az ügyészségeken és bíróságokon - az előzetes letartóztatásokkal kapcsolatban - ezeknek azonban nem lett fegyelmi következménye.

Az október 23-án történtekkel kapcsolatban a jelentés legsúlyosabb hibának azt tartja, hogy a rendőrök rátolták az erőszakos tüntetőket a Fidesz rendezvényére. Ezt bizonyítja, hogy Pigler István rendőr ezredest - érzése szerint - leváltották, miután nem volt hajlandó rendőreit előre küldeni, pont azért, mert azzal rátolta volna a tüntetőket a Fidesz nagygyűlésére.

Az albizottság több javaslatot is megfogalmazott, ezek között szerepel az is, hogy anyagi elismerést kapjanak a jogszerűen dolgozó, ám sérüléseket szenvedett rendőrök.

Az albizottság egyhangúlag fogadta el szerdai ülésén a jelentést, majd a dokumentumot a testület főbizottsága, az emberi jogi bizottság is tárgyalta. Az ülésen Gaudi-Nagy Tamás szerette volna, ha - későn elküldött - módosító javaslatai is bekerülnek a jelentésbe, erre azonban már nem volt lehetőség. A bizottság ülésen - ahogyan az albizottság munkájában sem - nem vett részt az MSZP, közleményük szerint "a szocialista képviselők nem asszisztálnak az emberi jogi bizottság szerdai ülésén a 2006. őszi eseményeket vizsgáló albizottság jelentésének elfogadásához, ahogy nem kívántak bűnrészessé lenni a koncepciós per bíróságaként működő albizottság munkájában sem". A bizottság végül elfogadta a jelentést.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!