Friss hírek

2009.03.18. 19:13

Súlyos összecsapások Barcelonában az oktatási reform miatt

<p>Őt rendőr megsérült, egyikük súlyosan, amikor szerdán összecsapások voltak a rendfenntartók és fiatalok között Barcelonában. Ezt a katalán nagyváros hatóságai közölték.</p>

Az összecsapások előtt a fiatalok a felsőoktatási rendszer úgynevezett bolognai rendszerű reformja ellen tiltakoztak. Az utóbbi napokban több tízezres tüntetések és diáksztrájkok voltak emiatt több spanyol városban. A tiltakozó fiatalok a "bolognai rendszer" azonnali bevezetése ellen is demonstráltak.

A tiltakozó spanyol fiatalok szerint ez a rendszer tovább rontja az amúgy is alulfinanszírozott egyetemi oktatást, újabb privatizációkat tesz lehetővé, a "nem piacorientált" tárgyakat eltörli, és még nagyobb nyomást gyakorol a túlterhelt diákokra.

A bolognai rendszer ellen tavaly novemberben kezdődtek a tiltakozások Spanyolországban. Barcelonában fokozta a haragot, hogy hat diákot kizártak az Autonóm Egyetemről. Négy hónappal ezelőtt Barcelona Központi Egyetemének rektori hivatalát elfoglalták diákok, akik azóta is megszállva tartják a helyet.

Az 1999. június 19-én aláírt Bolognai Nyilatkozat, amelyhez Magyarország is csatlakozott, a következő célokat tartalmazza:
-könnyen érthető és összehasonlítható képzési rendszer kialakítása (pl. egységes oklevélmelléklet bevezetése által),
-két fő, egymásra épülő képzési szakaszon (ún. cikluson) alapuló képzési rendszer bevezetése, amelyben már az első ciklusban (alapképzés) szerzett fokozat szakképzettséget nyújt a munkaerőpiacon történő elhelyezkedéshez, továbbá szükséges feltétele a második képzési ciklusba (mesterképzésbe) történő belépésnek,
-egységes kreditátviteli rendszer kialakítása,
-a széleskörű oktatói, kutatói, hallgatói mobilitás elősegítése,
-együttműködés kialakítása az európai felsőoktatási minőségbiztosításban,
-a felsőoktatás európai dimenziójának támogatása, az Európai Unióval, Európával kapcsolatos ismeretanyagok megjelenítése az oktatásban.

A rendszer értelmében a felsőoktatás három, egymásra épülő szakaszból, ciklusból áll:
-alapképzés (3-4 év), ez a korábbi főiskolai szintnek felel meg,
-mesterképzés ( 1-2 év) , ez a korábbi egyetemi szintet jelenti,
-doktori képzés ( 3 év), tudományos fokozat (Ph.D) megszerzésének a lehetősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!